Pages

czwartek, 28 listopada 2013

Ciasto do "Pizzy"


Będzie miało odpowiednią strukturę i zawsze ładnie wyrośnie, jeśli zachowamy
odpowiednie  proporcje i dobrze je wyrobimy.
 

Trzeba tylko zapamiętać, że wszystkie składniki muszą zaczynać się liczbą 2: 
2 szklanki mąki, 
2 dag drożdży, 
2 płaskie łyżeczki cukru, 
2 łyżki oleju, 
200 ml ciepłej wody (1 szklanka), 
2 dag soli (płaskie pół łyżeczki). 
Wszystkie składniki  razem mieszamy, wyrabiamy, jeżeli ciasto klei się do rąk
- dosypujemy dodatkową niewielką ilość mąki, tak żeby ciasto dało się łatwo wyrobić.
Całą powierzchnię ciasta posypujemy mąką  przykrywamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.
 Porcja  ta wystarcza na jedną dużą blachę (forma z piekarnika)
lub dwie porcje, jeżeli będziemy piec w okrągłej tortownicy.
Przydatna wskazówka:
Za nim nałożymy farsz na ciasto, najpierw trzeba posmarować ciasto rozrobioną
1 łyżeczką koncentratu  pomidorowego z niewielką ilością wody.
Następnie posypać odrobiną starkowanego sera żółtego, wówczas farsz
nie będzie odstawał od reszty ciasta, na wierzch posypać odrobiną  ziół  do pizzy.
A dopiero później  nałożyć farsz w/g uznania, później ser i doprawić.
Piec  około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 200 C.
Należy pamiętać, że wszystkie składniki jakie dodajemy do pizzy 
np. pieczarki, papryka, cebula,najlepiej jak będą surowe.
Wówczas cały smak pozostanie na pizzy a nie na patelni, tym sposobem również pozbędziemy się nadmiaru  niepotrzebnego tłuszczu.  

4 komentarze:

  1. Najlepszy przepis na świecie :) Pizza zawsze wychodzi z tych proporcji! Polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. próbowałam różne przepisy i zawsze skwarki mi wychodziły,
    a dzisiaj od razu zrobiłam, jestem w szoku,
    ciasto rewelacyjne,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale sobie narobiłem ochoty, a miałem się odchudzać:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowanie łatwe, szybkie i przyjemne.Ciasto puszyste i sprężyste jak nigdy wcześniej :3

    OdpowiedzUsuń