Przełożenie kruchych placków gorącą masą sernikową powoduje to, że ciasto
pod wpływem ciepła wilgotnieje i bardzo ładnie skleja poszczególne warstwy.
Sprawdzony przepis: pod wpływem ciepła wilgotnieje i bardzo ładnie skleja poszczególne warstwy.
Ciasto kruche:
4 i 1/2 szklanki mąki,
2 szklanki cukru pudru,
1 kostka margaryny Palmy,
1/2 kostki masła (10 dag),
3 żółtka + 1 jajko,
2 łyżki śmietany 18%,
4 i 1/2 szklanki mąki,
2 szklanki cukru pudru,
1 kostka margaryny Palmy,
1/2 kostki masła (10 dag),
3 żółtka + 1 jajko,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa twarogowa: - Zagnieść szybko kruche ciasto.
- Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na papier pergamin wielkości blaszki. 33x 22
- Schłodzić w lodówce około 1h.
- Pieczemy 3 jednakowe placki w temp. 200 C. około 20 minut.
1,2 kg zmielonego twarogu,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3/ 4 kostki masła lub margaryny,
3 - 4 żółtka,
1 mała śmietana 18%,
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub (1 łyżkę budyniu śmietankowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej),
3 - 4 krople olejku śmietankowego,
10 dag rodzynków.
Sposób wykonania:
- Wrzucamy do wysokiego garnka: zmielony twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz tłuszcz.
- Gotujemy ciągle mieszając gdy masa zrobi się płynna, wrzucamy zmiksowane żółtka (najlepiej zmiksować je z odrobiną gotowanego twarogu, wówczas żółtka nie zetną się i nie będzie żółtych grudek). Gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Następnie wlewamy śmietanę zmiksowaną z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i odrobiną gotującego się sera.
- Gotujemy, aż masa twarogowa zacznie gęstnieć (trzeba ciągle mieszać, ponieważ szybko gęstnieje i może przywrzeć do garnka), na końcu dodajemy kilka kropli zapachu oraz rodzynki.
- Gorącym twarogiem przekładamy placki kruche.
- Wierzch przykrywamy 3 plackiem kruchym i polewamy polewą czekoladową.
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100g).
W małym rondelku zagotować 2 łyżki wody i dodać pokruszoną czekoladę.
Na małym ogniu mieszać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować.