Pages

środa, 1 kwietnia 2015

Świeżość jaj

Kiedy nie mamy pewności co do świeżości jaj, przed dodaniem do ciasta,
każde jajo należy wybić na talerzyk. Jeśli żółtko się rozlewa - jajko jest stare.
Tylko z białek świeżych jaj da się ubić sztywną pianę, 
dlatego też, przed rozbiciem należy sprawdzić, wkładając je do wody.
Wystarczy wlać do szklanki wodę z kranu i włożyć jajko.
Jeśli jajko leży na dnie naczynia - to znaczy, że jest świeże.
Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej jest „podejrzane”.
Jeśli się wynurza, nawet niewiele to znaczy, że nie nadaje się do spożycia.
Takie jajko od razu należy wyrzucić  - bo jest zepsute.

Dobre Rady:
  • pękaniu jaj zapobiega dodatek soli do wody, w której są gotowane,
  • jeśli nie wiemy, które z jaj są ugotowane a które nie, trzeba je „zakręcić” na stole gotowane będzie się kręcić jak bączek, surowe – nie,
  • gdy podczas gotowania pęknie Ci jajko dodaj do gotowania trochę octu lub soku z cytryny, zapobiegnie to wylewaniu się białka,
  • pęknięte jajko można ugotować, owijając je folią spożywczą i razem z folią gotujemy.
  • gdy zostaną nam białka np. z mas  gotowanych do ciasta, bardzo łatwo można je ugotować w szerokim słoiku w kąpieli wodnej bądź w woreczku foliowym do żywności i wykorzystać  np.do sałatek,
  • białka bardzo ładnie się mrożą, po odmrożeniu świetnie się ubijają, np. do upieczenia keksu z białek.