Pages

wtorek, 18 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z karmelizowanym słonecznikiem

Wyśmienite, puszyste, czekoladowe ciacho na jesienną chandrę. Ciasto proste i szybkie. Wystarczy upiec biszkopt,  przełożyć kremem czekoladowym i posypać karmelizowanym słonecznikiem.  

Sprawdzony przepis,
Biszkopt: 
6 jaj, 
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli, 

  • Dokładnie oddzielić białka od żółtek. 
  • Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. 
  • Do ubitej piany dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku.
  • Kolejno delikatnie dosypywać po ściankach miski obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. 
  • Spód blachy o wym. 23 x 33 wyłożyć pergaminem i wylać biszkopt.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temp. 180 C.
Krem czekoladowo - budyniowy
2 szklanki mleka,
2/3 szklanki cukru, 
1 cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
1 kostka margaryny Kasi (250 g),
1 tabliczka rozpuszczonej czekolady mlecznej (100 g),
2 łyżki alkoholu,
  • Ugotować budyń. Rozrobić 1/2 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wlać do gotującego się mleka rozrobione żółtka z mąką i zagotować ciągle miksując, aż powstaną bąble. 
  • Ugotowany gorący budyń przykryć folią spożywczą lub aluminiową, żeby na wierzchu nie zrobiła się twarda skórka. Odstawić do wystudzenia.
  • Tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku  na małym ogniu w 2 łyżkach wrzątku (nie gotować - bo się zważy). Odstawić do wystudzenia mieszając co jakiś czas.
  • Margarynę Kasię utrzeć, aż zbieleje i podwoi swoją objętość.
  • Stopniowo do Kasi dodawać po łyżce zimnego budyniu i łyżeczce rozpuszczonej czekolady.
  • Ucierać na pulchną masę, na końcu dodać 2 łyżki czystego alkoholu lub koniaku. 
Ponadto:
100 g wyłuskanego słonecznika, 
2 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
Na suchej patelni lekko przyrumienić słonecznik (około 5 minut), następnie dodać masło i cukier mieszać wszystko razem, aż słonecznik nabierze lekko słomkowego koloru.
Odstawić do wystudzenia.

Nasączenie: 
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 1 szklance wrzątku, 
1 łyżeczka cukru, 
2 łyżki wódki,
Do przestudzonej kawy dodać cukier i alkohol.
  • Z upieczonego biszkoptu ściąć wierzch.
  • Biszkopt przekroić na dwie części.
  • 1/2 szklanki nasączyć I płat biszkoptu, a następnie wyłożyć 3/4 kremu czekoladowego.
  • Na krem położyć II płat biszkoptu i nasączyć pozostałą kawą.
  • Resztę kremu rozsmarować na biszkopcie.
  • Wierzch posypać karmelizowanym słonecznikiem i odciętą pokruszoną skórką.
  • Wstawić do lodówki na dobę, ponieważ po tym czasie ciasto smakuje najlepiej.
Dobra rada:
1. Białka oddzielić od żółtek tak, aby żółtko nie dostało się do białka.
2. Dodanie samego kakao bezpośrednio do ciasta  psuje jego strukturę, dlatego  kakao przed dodaniem do ciasta należy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Dosypywać mąkę wymieszaną z kakao po ściankach miski. a nie na środek,
 wówczas biszkopt będzie lepiej napowietrzony.
4. Do pieczenia biszkoptu smarujemy lub wykładamy papierem pergaminem tylko spód blaszki,
wówczas podczas pieczenia biszkopt przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze.
5. Budyń najlepiej ugotować na noc lub 4 - 5 godzin przed planowanym ucieraniem.
Budyń do ucierania musi być bardzo zimny w przeciwnym razie rozpuści tłuszcz.

niedziela, 2 listopada 2014

Sernik jogurtowy z musem śliwkowym

Efektowny, delikatny, puszysty sernik połączony z lekko kwaskowym musem śliwkowym. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, zmiksować wszystkie składniki na masę serową i zalać musem śliwkowym. Ciasto bardzo łatwe i szybkie.
Sprawdzony przepis.
Spód, ciasto kruche:

2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki cukru pudru,
2/3 kostki margaryny,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany 18%,
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Mąkę i margarynę posiekać nożem, wymieszać z pozostałymi składnikami,
  • Szybko zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche,
  • Dno blachy o wym 23 x 35 wyłożyć pergaminem, a następnie wykleić ciasto,
  • Wstawić do lodówki na około 1 h,
  • Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec około 20 minut w temp. 200 C.
Masa serowa:                                                              
1 kg zmielonego białego sera twarogowego,
1 duży jogurt typu greckiego (400g),    
4 jaja,                                                      
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy (32g),                                                                       
1 szklanka mleka,                                                                                                 
1/2 szklanki oleju,
1 budyń śmietankowy, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g rodzynek,
1 łyżka mąki do obsypania rodzynek,
kilka kropli olejku śmietankowego (3-4),  
  • 4 żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym,
  • Następnie dodać zmielony ser, jogurt, mleko, olej, budyń i mąkę ziemniaczaną,
    wszystko razem ucierać na jednolitą masę,
  • Kolejno dodać ubite na sztywno 4 białka oraz kilka kropli olejku śmietankowego,
  • Na końcu wsypać obtoczone w mące rodzynki,
  • Na podpieczony spód wylać masę serową i piec około 1 h i 15 minut w temp. 180 C.
    (góra - dół).
    Studzić najlepiej w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 2 h.

Mus śliwkowy:
1 kg świeżych śliwek,
1,5 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
6 płaskich łyżeczek żelatyny,  

  • Śliwki umyć i wykroić pestki,
  • Włożyć do garnka, zasypać cukrem i dusić, aż się rozpadną. (około 0,5 h)
  • Cały czas mieszając dodać cynamon, a następnie wlewać rozpuszczoną żelatynę,
    (żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tak żeby cała powierzchnia była pokryta zimną wodą,
    gdy napęcznieje wlać gorący sok z śliwek i dobrze rozmieszać, wlać do gotujących się śliwek, rozmieszać i odstawić do przestudzenia.
  • Dodać cynamon i odstawić do stężenia 
  • Gdy masa przestygnie, lekko ciepły mus wylać na przestudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia. 
Dobra Rada:
Aby skrócić czas przyrządzenia sernika, na samym początku warto zacząć od przygotowania ciasta kruchego, następnie należy przygotować mus śliwkowy, ponieważ najdłużej stygnie.
Zamiennie zamiast ciasta kruchego, można użyć okrągłych biszkoptów.
Herbatników nie proponuję, ponieważ miękną pod wpływem wilgoci i po upieczeniu robi się guma.