Pages

wtorek, 26 marca 2013

Przekładaniec malinowo - serowy

Ciasto szybkie, proste i doskonałe w smaku zwłaszcza, że teraz mamy 
sezon na maliny, należy pamiętać, że maliny szybko się psują,
dlatego też możemy  je zamrozić.
W ten sposób przygotujemy sobie pyszny składnik do ciasta,
(wystarczy wsypać surowe, całe  maliny do małych pojemniczków i zamrozić).
Sprawdzony przepis:  
Biszkopt:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru 
3 jajka, 
1/2 płaskiej  łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,
Białka ubić na sztywno, powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając), następnie dodajemy po jednym żółtku, kolejno dodajemy  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na  końcu olej.
Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C.
Dobra rada:
Po wystudzeniu, trzeba ściąć  wierzchnią  skórkę, żeby masa miała do czego  się przykleić,
w przeciwnym razie masa razem ze skórką odejdą od ciasta, 
również można  odwrócić ciasto, spieczoną skórką położyć na spód,  
następnie biszkopt  lekko  nasączyć:
(1/2 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżka czystej wódki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2  łyżeczki cukru),
równomiernie polać łyżką wzdłuż raz przy razie (1 łyżka ponczu na jedną długość ciasta).
Masa serowa:
I warstwa:
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (400 g)
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 spora łyżeczka żelatyny,
1 galaretka malinowa lub wiśniowa,
maliny,
- galaretkę ugotować  i odstawić do przestudzenia,
- żelatynę wsypać do  kubeczka,  zalać 1  łyżką zimnej wody  i odstawić do napęcznienia,
po czym wlać wrzącą wodę do wysokości 1/4 kubeczka i energicznie wymieszać
do czasu rozpuszczenia żelatyny, odstawić do przestudzenia,
- serek homogenizowany wymieszać mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
- do masy serowej wlać przestudzoną, płynną żelatynę,
- masę serową wyłożyć na upieczony i nasączony biszkopt,
- na wierzch ułożyć maliny (lekko wciskając w masę),
- zalać tężejącą galaretką.
II warstwa: 
1 serek homogenizowany naturalny (400 g),
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g),
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 spora łyżeczka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa,
maliny,
Kolejność  przygotowania II warstwy jest taka sama  jak pierwszej  
z tym, że do II warstwy dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
- serek homogenizowany wymieszać mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
- dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę (do małego rondelka wlać na dno mleko, zagotować, 
następnie dodać pokruszoną czekoladę i na wolnym ogniu mieszać, aż się rozpuści),
- następnie do masy serowo - czekoladowej wlać przestudzoną, płynną żelatynę,
- masę wyłożyć na galaretkę,
- na wierzch ułożyć maliny,
- zalać tężejącą galaretką,

Dobra rada:
Aby przyspieszyć sobie czas przygotowania ciasta, w pierwszej kolejności,
należy ugotować dwie galaretki i przygotować dwie porcje żelatyny 
a następnie zabrać się do pieczenia, kiedy biszkopt będzie już gotowy 
to zostanie nam tylko składanie poszczególnych warstw, 
ponieważ galaretki za ten czas będą już gotowe do polania. 

12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło jak na zdjęciu. Mam nadzieję, że będzie smakować moim bliskim.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!moja rodzina jest zachwycona:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy ,,chata pomysłów'' ma pomysł na dobrą i dobrze płatna pracę by móc za co kupić składniki na te smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne rogaliki, prosty i łatwy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie jak zwykle pyszności!
    Pysznie pozdrawiam,Ela

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam talentu do "kuchrzenia", ale stosując się ściśle do podanych przepisów oraz obserwując fotografie ciasta (miodownik i sernik gotowany) wychodzą "jak talala". Zdecydowanie polecam !

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasta z tych przepisów zawsze wychodzą i są pyszne,
    proszę o więcej takich sprawdzonych przepisów,

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy moge prosic o przepis na ciasto ze sliwkami ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzenie spełnione, smacznego :)

      pozdrawiam

      Usuń
  10. dużo jest przepisów na ciasta,
    ale ciasta z chaty pomysłów zawsze wychodzą i są doskonałe
    polecam

    OdpowiedzUsuń