sezon na maliny, należy pamiętać, że maliny szybko się psują,
dlatego też możemy je zamrozić.
W ten sposób przygotujemy sobie pyszny składnik do ciasta,
(wystarczy wsypać surowe, całe maliny do małych pojemniczków i zamrozić).
Sprawdzony przepis:
Biszkopt:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3 jajka,
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,
Białka ubić na sztywno, powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając), następnie dodajemy po jednym żółtku, kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu olej.
Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C.
Dobra rada:
Po wystudzeniu, trzeba ściąć wierzchnią skórkę, żeby masa miała do czego się przykleić,
w przeciwnym razie masa razem ze skórką odejdą od ciasta,
również można odwrócić ciasto, spieczoną skórką położyć na spód,
następnie biszkopt lekko nasączyć:
(1/2 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżka czystej wódki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru),
równomiernie polać łyżką wzdłuż raz przy razie (1 łyżka ponczu na jedną długość ciasta).
Masa serowa:
I warstwa:
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (400 g)
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 spora łyżeczka żelatyny,
1 galaretka malinowa lub wiśniowa,
maliny,
- galaretkę ugotować i odstawić do przestudzenia,
- żelatynę wsypać do kubeczka, zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia,
po czym wlać wrzącą wodę do wysokości 1/4 kubeczka i energicznie wymieszać
do czasu rozpuszczenia żelatyny, odstawić do przestudzenia,
- serek homogenizowany wymieszać mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
- do masy serowej wlać przestudzoną, płynną żelatynę,
- masę serową wyłożyć na upieczony i nasączony biszkopt,
- na wierzch ułożyć maliny (lekko wciskając w masę),
- zalać tężejącą galaretką.
II warstwa:
1 serek homogenizowany naturalny (400 g),
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g),
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 spora łyżeczka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa,
maliny,
Kolejność przygotowania II warstwy jest taka sama jak pierwszej
z tym, że do II warstwy dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
- serek homogenizowany wymieszać mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
- dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę (do małego rondelka wlać na dno mleko, zagotować,
następnie dodać pokruszoną czekoladę i na wolnym ogniu mieszać, aż się rozpuści),
- następnie do masy serowo - czekoladowej wlać przestudzoną, płynną żelatynę,
- masę wyłożyć na galaretkę,
- na wierzch ułożyć maliny,
- zalać tężejącą galaretką,
Aby przyspieszyć sobie czas przygotowania ciasta, w pierwszej kolejności,
należy ugotować dwie galaretki i przygotować dwie porcje żelatyny
a następnie zabrać się do pieczenia, kiedy biszkopt będzie już gotowy
to zostanie nam tylko składanie poszczególnych warstw,
ponieważ galaretki za ten czas będą już gotowe do polania.
Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńWyszło jak na zdjęciu. Mam nadzieję, że będzie smakować moim bliskim.
OdpowiedzUsuńSuper!moja rodzina jest zachwycona:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa czy ,,chata pomysłów'' ma pomysł na dobrą i dobrze płatna pracę by móc za co kupić składniki na te smakołyki :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne rogaliki, prosty i łatwy przepis.
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle pyszności!
OdpowiedzUsuńPysznie pozdrawiam,Ela
Nie mam talentu do "kuchrzenia", ale stosując się ściśle do podanych przepisów oraz obserwując fotografie ciasta (miodownik i sernik gotowany) wychodzą "jak talala". Zdecydowanie polecam !
OdpowiedzUsuńciasta z tych przepisów zawsze wychodzą i są pyszne,
OdpowiedzUsuńproszę o więcej takich sprawdzonych przepisów,
Czy moge prosic o przepis na ciasto ze sliwkami ? ;)
OdpowiedzUsuńżyczenie spełnione, smacznego :)
Usuńpozdrawiam
dużo jest przepisów na ciasta,
OdpowiedzUsuńale ciasta z chaty pomysłów zawsze wychodzą i są doskonałe
polecam
mniam, mniam
OdpowiedzUsuń