Pages

wtorek, 27 sierpnia 2013

Grzyby suszone jak świeże

Aby ładnie wysuszyć grzyby, żeby nie ciemniały i nie przypaliły się np. w piekarniku, najlepiej poukładać je pokrojone w paski na ciepłych grzejnikach, w ten sposób wystarczy jedna doba i grzyby bardzo ładnie wyschną, będą białe (nie zmienią koloru - zdjęcie poniżej).

A żeby uzyskać  smak świeżych grzybów, moczymy je nie w wodzie lecz w osolonym mleku.
Grzyby można mrozić na surowo (oczyszczone, pokrojone w kosteczkę  lub paseczki, włożyć do woreczków i zamrozić, po wyjęciu obgotować). Grzyby obgotowujemy 20 minut z dodatkiem soli.


2 komentarze:

  1. pomysł z tą solą - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze moje grzyby były czarne i spalone
    dzięki za podsunięcie super pomysłu,
    teraz mam grzybki białe i pachnące,
    pozdrawiam serdecznie >)

    OdpowiedzUsuń