Ads 468x60px

sobota, 19 października 2013

Jabłecznik pod różową pierzynką

Sprawdzony przepis:
Ciasto: 
1 kg mąki krupczatki,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
6 jaj (4 żółtka i 2 całe jaja),
0,5 kg tłuszczu (kostka masła, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu),
1,5 szklanki cukru pudru,
1 proszek do pieczenia (30 g),
1 łyżeczka amoniaku (wymieszać z 2 łyżkami śmietany 18%),
kilka kropli zapachu waniliowego, 
Mąkę, cukier, tłuszcz - rozkruszyć ręką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.
Porcja ta wystarcza na dwie blachy.
Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc a na drugi dzień piec.
Drugą można zamrozić i wykorzystać innym  razem np. jako spód do sernika.
3/4 ciasta wylepiamy formę do pieczenia  i gęsto nakłuwamy widelcem,
podpiekamy przez  około 15 minut w temp. 180 C.
(1/4 ciasta zostawić do pokruszenia na wierzch).
Nadzienie:
1 kg jabłek winnych,
sok z połowy cytryny,
1 cukier waniliowy, 
3 łyżki cukru (do smaku zależy od kwasowości jabłek), 
2 galaretki o smaku cytrynowym,
Jabłka obrać, usunąć  gniazda nasienne, pokroić  w ósemki, skropić sokiem z cytryny, 
dusić około 10 minut z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru.
Do gorącej masy jabłkowej dodajemy 2 galaretki i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę wykładamy na podpieczony  kruchy spód.
Pierzynka:
4 białka
2 łyżki cukru pudru, 
1 kisiel truskawkowy,
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i kisiel,
różową pierzynkę  wylewamy na masę jabłkową,
wierzch posypujemy pozostałym, pokruszonym  kruchym ciastem.
Całość pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 C. 


Jabłecznik  pod chmurką
II wersja Jabłecznika taka sama z tym, że zamiast kisielu do ubitych białek dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

Smacznego:)

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz