Ciasto:
1 kg mąki krupczatki,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
6 jaj (4 żółtka i 2 całe jaja),
0,5 kg tłuszczu (kostka masła, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu),
1,5 szklanki cukru pudru,
1 proszek do pieczenia (30 g),
1 łyżeczka amoniaku (wymieszać z 2 łyżkami śmietany 18%),
kilka kropli zapachu waniliowego,
Mąkę, cukier, tłuszcz - rozkruszyć ręką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.
Porcja ta wystarcza na dwie blachy.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc a na drugi dzień piec.
Drugą można zamrozić i wykorzystać innym razem np. jako spód do sernika.
3/4 ciasta wylepiamy formę do pieczenia i gęsto nakłuwamy widelcem,
podpiekamy przez około 15 minut w temp. 180 C.
(1/4 ciasta zostawić do pokruszenia na wierzch).
Nadzienie:
1 kg jabłek winnych,
sok z połowy cytryny,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru (do smaku zależy od kwasowości jabłek),
2 galaretki o smaku cytrynowym,
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny,
dusić około 10 minut z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru.
Do gorącej masy jabłkowej dodajemy 2 galaretki i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę wykładamy na podpieczony kruchy spód.
Pierzynka:
4 białka
2 łyżki cukru pudru,
1 kisiel truskawkowy,
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i kisiel,
różową pierzynkę wylewamy na masę jabłkową,
wierzch posypujemy pozostałym, pokruszonym kruchym ciastem.
Całość pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 C.
Jabłecznik pod chmurką
II wersja Jabłecznika taka sama z tym, że zamiast kisielu do ubitych białek dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Smacznego:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz