czwartek, 28 listopada 2013
Ciasto do "Pizzy"
Będzie miało odpowiednią strukturę i zawsze ładnie wyrośnie, jeśli zachowamy
odpowiednie proporcje i dobrze je wyrobimy.
Trzeba tylko zapamiętać, że wszystkie składniki muszą zaczynać się liczbą 2:
2 szklanki mąki,
2 dag drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżki oleju,
200 ml ciepłej wody (1 szklanka),
2 dag soli (płaskie pół łyżeczki).
Wszystkie składniki razem mieszamy, wyrabiamy, jeżeli ciasto klei się do rąk
- dosypujemy dodatkową niewielką ilość mąki, tak żeby ciasto dało się łatwo wyrobić.
Całą powierzchnię ciasta posypujemy mąką przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Porcja ta wystarcza na jedną dużą blachę (forma z piekarnika)
lub dwie porcje, jeżeli będziemy piec w okrągłej tortownicy.
Przydatna wskazówka:
Za nim nałożymy farsz na ciasto, najpierw trzeba posmarować ciasto rozrobioną
1 łyżeczką koncentratu pomidorowego z niewielką ilością wody.
Następnie posypać odrobiną starkowanego sera żółtego, wówczas farsz
nie będzie odstawał od reszty ciasta, na wierzch posypać odrobiną ziół do pizzy.
A dopiero później nałożyć farsz w/g uznania, później ser i doprawić.
Piec około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 200 C.
Należy pamiętać, że wszystkie składniki jakie dodajemy do pizzy
np. pieczarki, papryka, cebula,najlepiej jak będą surowe.
Wówczas cały smak pozostanie na pizzy a nie na patelni, tym sposobem również pozbędziemy się nadmiaru niepotrzebnego tłuszczu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najlepszy przepis na świecie :) Pizza zawsze wychodzi z tych proporcji! Polecam! :D
OdpowiedzUsuńpróbowałam różne przepisy i zawsze skwarki mi wychodziły,
OdpowiedzUsuńa dzisiaj od razu zrobiłam, jestem w szoku,
ciasto rewelacyjne,
pozdrawiam :)
Ale sobie narobiłem ochoty, a miałem się odchudzać:(
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie łatwe, szybkie i przyjemne.Ciasto puszyste i sprężyste jak nigdy wcześniej :3
OdpowiedzUsuń