rodzaju przyjęcia rodzinne.
Składniki:
10 małych kotletów schabowych,
25 dag pieczarek,
1/2 puszki ananasa,
1/2 słoika papryki konserwowej,
3 cebule,
3 łyżki sosu cygańskiego,
5 łyżek ketchupu pikantnego,
pieprz, vegeta do smaku,
Sposób przyrządzenia:
- schabowe usmażyć w tradycyjny sposób, ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
- do sosu cygańskiego wlej 150 ml wody, odstaw na 10 minut,
- cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoty kolor,
- pieczarki pokrój, dodaj do cebuli, przesmaż,
- paprykę konserwową pokrój w kostkę dodaj do cebuli i pieczarek,
- całość stopniowo podlewamy sokiem z puszki ananasów i nadal smażymy,
- sos cygański połączyć z składnikami z patelni, chwilę pogotować,
- dodaj ketchup, pieprz, vegetę - do smaku,
- na koniec pokrojone w kostkę ananasy z puszki,
- schabowe zalej gorącym sosem i zapiekaj około 20 minut,
Smacznego:
Bardzo dobre i szybkie danie. Niby zwykły schaboszczak, ale w towarzystwie dodatków nadaje zupełnie inny smak. Polecam. Piotr W.
OdpowiedzUsuń