Kruchy migdałowiec to nic prostszego, jak upieczenie dwóch jednakowych,
kruchych placków posmarowanych dżemem, polanych pianą z białek
i posypanych pokruszonymi migdałami i do tego krem z kaszy manny.
Sprawdzony przepis,
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 kostka margaryny, 1 spora łyżka smalcu,
3 żółtka, (białka pozostawiam na bezę),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki amoniaku (do wypieków), - można zakupić w sklepie spożywczym.
2 łyżki śmietany gęstej 18%,
Mąkę, cukier, tłuszcz, żółtka i proszek do pieczenia wsypać na stolnicę - rozkruszyć ręką.
Amoniak wymieszać z śmietaną i dodać do ciasta, szybko zagnieść kulę.
(długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
Schładzamy w zamrażalniku około 1h.
Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, każdy placek z osobna wylepiamy
na prostokątną blachę wyłożoną papierem pergaminem.
Smarujemy placki dżemem z czarnej porzeczki lub śliwkowym.
Beza migdałowa:
4 białka,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
1 opakowanie pokrojonych migdałów,
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier - nadal miksujemy,
- Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wszystko razem mieszamy.
- Białka wylewamy na 2 placki kruche, posmarowane dżemem wierzch posypujemy pokrojonymi drobno migdałami.
- Pieczemy dwa osobne placki, każdy po około 30 minut w temp.180 C., aż się zarumienią.
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki kaszy manny zalać dodatkowo 1/2 szklanki mleka,
2/3 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
1/2 kostki masła,
1 łyżeczka soku z cytryny.
- Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym,
- Do gotującego mleka wlać wymieszaną kaszę manną z mlekiem i gotować na wolnym ogniu stale mieszając około 10 minut. Tak ugotowaną kaszę odstawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć, po czym partami dodawać zimną kaszę i ucierać, aż powstanie jednolita masa,
- Na końcu dodać sok z cytryny.
Czyli, na spód blaszki kładziemy pierwszy placek - tak jak go piekliśmy,
na ciasto wykładamy całą masę z kaszy manny,
kolejno układamy drugi placek - odwrotnie, migdałami do środka masy.
Całość polewamy tabliczką czekolady rozpuszczoną z 3 łyżkami mleka w kąpieli wodnej.
Jeśli pozostały nam białka z pieczenia innych ciast. To możemy je wykorzystać właśnie do tego ciasta. Spokojnie możemy ubić 6 białek z 1 szklanką cukru, zamiast 4 i podzielić na dwie części, im więcej białek tym ciasto będzie miało wyższą bezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz