Pages

sobota, 1 lutego 2014

Placek brzoskwiniowy z masą śmietankową

Wyśmienity, szybki domowy placek z brzoskwiniami.
Idealna
słodka przekąska do gorącej herbatki na niedzielny podwieczorek.
Wystarczy zmiksować poniższe składniki, na wierzch poukładać brzoskwinie
wszystko zalać masą śmietankową upiec i gotowe.

Sprawdzony przepis,
Ciasto:
1 jajko,
1 kostka twarogu (250g)
,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju,
3 szklanki mąki pszennej,
1 mała torebka proszku do pieczenia (16g),
Owoce:
1 puszka brzoskwiń,
1 łyżka owoców kandyzowanych, (niekoniecznie)
1 łyżka rodzynków,
1 łyżka pokrojonych migdałów.
Twaróg zmiksuj z 1 jakiem, dodaj kolejno cukier, cukier waniliowy, mleko, olej na końcu
przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy dość luźne ciasto, (w razie gdy ciasto będzie się kleiło - można podsypać mąkę).
Całość obsypujemy niewielką dodatkową ilością mąki. 
Wyłożoną blachę papierem pergaminowym wylepiamy ciastem (boki wyżej).
Równomiernie rozkładamy brzoskwinie ponacinane w paski
oraz pomiędzy układamy owoce kandyzowane.
Całość zalewamy masą śmietankową przygotowaną poniżej:
Masa śmietankowa:
3 jaja,
1 mały kubeczek śmietany 18%,
2 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
Jaja miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Całość zalewamy.
Na wierzch posypujemy rodzynki i pokrojone migdały. 
 Przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.pieczemy około 1 h w temp. 180 C.
Warto wiedzieć:
Aby boki ciasta nie przypaliły się na pół godziny przed końcem pieczenia,
brzegi ciasta warto przykryć paskami folii aluminiowej.

2 komentarze:

  1. szybki, prosty, tani a u ustach rozkosz, polecam,
    sprawdziłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, ja urozmaiciłam i dodałam jeszcze jabłka,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń