Wystarczy zawinąć w każdy plaster rozbitej karkówki farsz,
przygotowany z mięsa mielonego, pieczarek i ogórka korniszona.
Karkówka około 1,5 kg
Karkówkę pokroić w cienkie plastry, (około 15 cienkich plastrów).
Każdy plaster przykryć woreczkiem foliowym i rozbić tłuczkiem do mięsa,
tak żeby z jednej strony plaster mięsa był bardzo mocno rozbity.
Następnie plastry posypać szczyptą soli, pieprzu i przyprawą "Delikat do mięsa"
Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego,
25 dag pieczarek,
2 ogórki korniszony (pokrojone w słupki),
sól, pieprz,
Surowe pieczarki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem mielonym i przyprawami
do smaku. Na rozbity plaster mięsa nakładać łyżkę farszu i kawałek korniszona.
Następnie zawijamy boki mięsa do środku i zawijamy ruloniki w taki sposób,
aby mocno rozbity brzeg mięsa (przezroczysty) był na końcu zwijania.
Wówczas brzegi mięsa bardzo ładnie się zlepią i nie będziemy
potrzebowali żadnych wykałaczek do spinania mięsa.
Ponadto na panierkę:
4 łyżi bułki taartej,
2 łyżki mąki pszennej,
Kolejno każdy zrazik obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Na rozgrzany tłuszcz wkładamy zrazy stroną zlepioną i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Do sosu:
4 ziarna ziele angielskiego,
2 listki laurowe,
8 - 10 ziaren pieprzu prawdziwego,
warzywa: 1 marchew, 1 cebula, 1 korniszon,
Usmażone zraziki wkładamy do rondelka z wrzącą wodą dodajemy przyprawy do sosu,
warzywa pokrojone w słupki i gotujemy około 1 godziny.
Wytworzony sos doprawiamy do smaku.
Dobra rada:
Jeśli ktoś lubi paprykę, można dodać pasek surowej czerwonej papryki do farszu.
bardzo smaczne danie obiadowe i nieskomplikowane,
OdpowiedzUsuń>)
Potrawa warta grzechu. Bardzo dobre danie. Nic skomplikowanego a smak rewelacyjny. Polecam. Piotr W.
OdpowiedzUsuńPotrawa- rewelacja!!! Świetny sposób na zawinięcie mięsa bez wykałaczek czy nitki. Potrawa szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam!
OdpowiedzUsuń