Przepisów na serniki jest tyle ile gospodyń na świecie. Każda gosposia ma swój
ulubiony przepis na sernik. Ja też mam wiele przepisów, ale tym razem proponuję
doskonały puszysty sernik z kokosowym kożuszkiem na krucho - kokosowym spodzie.
Wystarczy zagnieść kruche ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych,
na nim wyłożyć masę twarogową, zalać pianą i posypać wiórkami.
Sprawdzony
przepis,
Spód krucho - kokosowy:
1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
1/2 kostki margaryny,
1/3 szklanki cukru pudru,
1 cukier waniliowy (16g),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek kokosowych,
2 żółtka,
1 spora łyżka śmietany 18%,
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i waniliowy,
proszek do pieczenia i wiórki, posiekać nożem.
Kolejno dodać żółtka oraz śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
Ciasto kruche rozwałkować i mocno ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 12 - 15 minut w temp. 200 C.
Masa serowa:
1 kg zmielonego białego sera twarogowego,
1 szklanka cukru,
1 duży cukier waniliowy, (32 g)
2 jajka,
4 żółtka,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki śmietany 12%,
1 budyń śmietankowy,
1/2 szklanki oleju,
1 opakowanie ananasa kandyzowanego, (100g), zamiennie mogą być rodzynki,
1 łyżka mąki do obsypania bakalii,
kilka kropli olejku śmietankowego,
Wszystkie żółtka (6) utrzeć na puszystą masę z cukrem,
a następnie dodać zmielony ser i razem ucierać na jednolitą masę.
Mleko wymieszać z śmietaną i budyniem, dodać do masy serowej,
kolejno dodać olej i ubite na sztywno 2 białka. Delikatnie wymieszać.
Ananasa obtoczyć w mące, dodać do masy serowej i zapach.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec około 40 minut w temp. 180 C. (góra - dół),
w tym czasie przygotować pianę kokosową.
Piana kokosowa:
4 białka pozostałe z żółtek,
1/4 szklanki cukru,
1/2 opakowania wiórek kokosowych (50 g).
Z białek ubić pianę na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika po 40 minutach pieczenia, zalać pianą i posypać wiórkami kokosowymi
Piec jeszcze około 15 minut. w 180 C.
Dobra rada:
Gdy wiórki za mocno zaczną się rumienić, można przykryć folią aluminiową i dopiec sernik.
Do sernika najlepszy jest twaróg z kostki, który samemu można zmielić,
lub dobrej jakości twaróg sernikowy 3 - krotnie mielony.
Do tego sernika, twaróg homogenizowany z wiaderka nie nadaje się, ponieważ jest za rzadki.
Dobrym zamiennikiem ciasta kruchego są herbatniki lub okrągłe biszkopty.
Ciasto niedrogie, bardzo smaczne, nieskomplikowane w pieczeniu. Wprost "samo się robi". Polecam dla amatorów w kuchni- takich jak ja!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję zrobić, lubię eksperymentowac
OdpowiedzUsuń