Aby kotlety mielone były smaczniejsze, do mięsa zamiast surowej cebuli,
dodajemy przesmażoną drobno pokrojoną na maśle cebulę,
a suchą bułkę moczymy w mleku zamiast w wodzie.
Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przed smażeniem zalejemy je na 20 minut niewielką
ilością wody gazowanej, a następnie nadmiar zlejemy.
Kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób, wystarczy do mięsa mielonego
zamiast bułki dodać 3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych.
W środek każdego mielonego kotleta włożyć średniej wielkości, surowy kapelusz pieczarki,
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na smalcu.
Inny sposób, jeżeli mamy duże kapelusze pieczarek, to wystarczy surowe pieczarki
pokroić w drobną kostkę, wymieszać z doprawionym mięsem mielonym,
uformować owalne krokiety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z kilku stron.
Podajemy z sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz