Pages

niedziela, 1 czerwca 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem

Ekspresowa, prosta i tania zapiekanka z piersi kurczaka i pora. 
Idealne danie na ciepłą obiadokolację.
Wystarczy tylko poszczególne warstwy ułożyć w naczyniu żaroodpornym 
zalać sosem beszamelowym i wszystko razem zapiec.
Składniki:
2 szklanki makaronu świderki,
1 litr wody,
1 pojedyncza  pierś kurczaka,
1 średni por,
2 łyżki tarkowanego sera żółtego, 
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
2 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego,
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. (półtwardy), wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Fileta
z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić przyprawami

(sól. pieprz, papryka słodka), wyłożyć na makaron.
Pora pokroić na cienkie talarki. Przysypać nim kurczaka.
Posypać tarkowanym serem.
Zalać sosem beszamelowym.

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 
2 łyżki mąki,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 szklanka śmietany 18%,
Mąkę zrumienić z masłem na patelni.wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, 
następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę. Zagotować.
Dobra Rada:
Do śmietany wlać odrobinę bulionu, rozprowadzić i dopiero tak przygotowaną śmietanę 
wlać do przypalonej mąki z bulionem.

W naczyniu żaroodpornym układać poszczególne warstwy:
- ugotowany makaron,
- przyprawione kawałki kurczaka,
- pokrojony por w talarki,
- tarkowany ser żółty, 
- wszystko zalać sosem.
Piec 40 - 45 minut w 180C.
 

2 komentarze:

  1. Idealna na szybką kolację dla gości !!!
    Przepis godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna zapiekanka. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń