Pages

poniedziałek, 27 października 2014

Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym

Puszysty biszkopt, kwaskowy mus jabłkowy oraz delikatny krem budyniowy 
to doskonała kompozycja smaków. Ciasto tanie i łatwe.
Wystarczy upiec biszkopt, uprażyć jabłka i ugotować budyń. 

Całość udekorować polewą czekoladową.
Sprawdzony przepis:
Biszkopt :

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju, 
  • Ubić na sztywno 3 białka z szczyptą soli.
  • Dodać cukier i ubić, aż się rozpuści.
  • Następnie dodać 3 żółtka i 2 łyżki oleju.
  • Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Biszkopt wylać do formy (23 x 33 cm) wyłożonej papierem pergaminowym.
  • Piec około 20 -25 minut w temp. 180 C.
Mus jabłkowy:
1,5 kg słodko - kwaśnych jabłek,
około 1/2 szklanki cukru (do smaku),
2 galaretki o smaku cytrynowym,
  • Jabłka obrać, pokroić w plasterki i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
  • Dodać cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić około 10 minut.
  • Do gorącej masy dodać suchą galaretkę i dobrze rozmieszać, aż galaretka się rozpuści i masa zrobi się rzadka.
  • Odstawić na kilka minut do przestudzenia.
  • Gdy masa jabłkowa lekko przestygnie, wyłożyć ją na nasączony biszkopt.
Nasączenie:
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody,
dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny,
i 1 łyżeczkę cukru, 
Lekko nasączyć biszkopt, polewając łyżką stołową wzdłuż blaszki.. 

Krem budyniowy: 
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru, 
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej, 
1 kostka margaryny KASIA temp. pokojowa (200 g),
  • 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W drugiej szklance mleka rozprowadzić obydwie mąki i żółtka.
  • Do gotującego mleka wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami.gotować do czasu, aż pojawią się bąble.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • Margarynę KASIĘ utrzeć i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • Krem budyniowy wyłożyć na masę jabłkową.
Wierzch polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady z 2 łyżkami wody),  lub posypać potarkowaną tabliczką czekolady na grubych oczkach.  

Dobra rada:
Aby maksymalnie skrócić czas przygotowania ciasta w pierwszej kolejności proponuję ugotować budyń, ponieważ najdłużej stygnie. Następnie przygotować mus jabłkowy, a na końcu upiec biszkopt. 
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu wykładamy papierem pergaminem tylko spód formy.
Biszkopt podczas pieczenia przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze, 
po upieczeniu boki biszkoptu objedziemy nożem od blachy.
Żeby mus jabłkowy ładnie przykleił się do biszkoptu, należy ściąć wierzchnią skórkę i dopiero nasączyć biszkopt po czym wylać gorący mus. Można też odwrócić biszkopt spodem do góry.

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam jabłecznika na biszkopcie, ale wygląda apetycznie :), muszę się
    skusić

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto,delikatne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam to ciasto muszę przyznać że wszystkim smakowało dziekuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast Kasi biorę masło do kremu budyniowego.

    OdpowiedzUsuń