Ads 468x60px

wtorek, 18 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z karmelizowanym słonecznikiem

Wyśmienite, puszyste, czekoladowe ciacho na jesienną chandrę. Ciasto proste i szybkie. Wystarczy upiec biszkopt,  przełożyć kremem czekoladowym i posypać karmelizowanym słonecznikiem.  

Sprawdzony przepis,
Biszkopt: 
6 jaj, 
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli, 

  • Dokładnie oddzielić białka od żółtek. 
  • Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. 
  • Do ubitej piany dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku.
  • Kolejno delikatnie dosypywać po ściankach miski obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. 
  • Spód blachy o wym. 23 x 33 wyłożyć pergaminem i wylać biszkopt.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temp. 180 C.
Krem czekoladowo - budyniowy
2 szklanki mleka,
2/3 szklanki cukru, 
1 cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
1 kostka margaryny Kasi (250 g),
1 tabliczka rozpuszczonej czekolady mlecznej (100 g),
2 łyżki alkoholu,
  • Ugotować budyń. Rozrobić 1/2 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wlać do gotującego się mleka rozrobione żółtka z mąką i zagotować ciągle miksując, aż powstaną bąble. 
  • Ugotowany gorący budyń przykryć folią spożywczą lub aluminiową, żeby na wierzchu nie zrobiła się twarda skórka. Odstawić do wystudzenia.
  • Tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku  na małym ogniu w 2 łyżkach wrzątku (nie gotować - bo się zważy). Odstawić do wystudzenia mieszając co jakiś czas.
  • Margarynę Kasię utrzeć, aż zbieleje i podwoi swoją objętość.
  • Stopniowo do Kasi dodawać po łyżce zimnego budyniu i łyżeczce rozpuszczonej czekolady.
  • Ucierać na pulchną masę, na końcu dodać 2 łyżki czystego alkoholu lub koniaku. 
Ponadto:
100 g wyłuskanego słonecznika, 
2 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
Na suchej patelni lekko przyrumienić słonecznik (około 5 minut), następnie dodać masło i cukier mieszać wszystko razem, aż słonecznik nabierze lekko słomkowego koloru.
Odstawić do wystudzenia.

Nasączenie: 
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 1 szklance wrzątku, 
1 łyżeczka cukru, 
2 łyżki wódki,
Do przestudzonej kawy dodać cukier i alkohol.
  • Z upieczonego biszkoptu ściąć wierzch.
  • Biszkopt przekroić na dwie części.
  • 1/2 szklanki nasączyć I płat biszkoptu, a następnie wyłożyć 3/4 kremu czekoladowego.
  • Na krem położyć II płat biszkoptu i nasączyć pozostałą kawą.
  • Resztę kremu rozsmarować na biszkopcie.
  • Wierzch posypać karmelizowanym słonecznikiem i odciętą pokruszoną skórką.
  • Wstawić do lodówki na dobę, ponieważ po tym czasie ciasto smakuje najlepiej.
Dobra rada:
1. Białka oddzielić od żółtek tak, aby żółtko nie dostało się do białka.
2. Dodanie samego kakao bezpośrednio do ciasta  psuje jego strukturę, dlatego  kakao przed dodaniem do ciasta należy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Dosypywać mąkę wymieszaną z kakao po ściankach miski. a nie na środek,
 wówczas biszkopt będzie lepiej napowietrzony.
4. Do pieczenia biszkoptu smarujemy lub wykładamy papierem pergaminem tylko spód blaszki,
wówczas podczas pieczenia biszkopt przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze.
5. Budyń najlepiej ugotować na noc lub 4 - 5 godzin przed planowanym ucieraniem.
Budyń do ucierania musi być bardzo zimny w przeciwnym razie rozpuści tłuszcz.

0 komentarze:

Prześlij komentarz