Powinniśmy wiedzieć, że truskawki świeże cechują się purpurową, błyszczącą, czerwoną barwą,
matowy kolor oznacza, że są już przejrzałe.
Truskawki zawierają 90 % wody, są
zasadotwórcze,
dlatego też mają właściwości odkwaszające organizm. Zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu
oraz dużo
witaminy C i witamin z grupy B.
Aby zachować bogactwo witamin i cieszyć się ich smakiem przez cały rok, podpowiem bardzo dobry sposób jak je przechować.
Truskawki bardzo ładnie można zamrozić, jeśli przy tym użyjemy środka konserwującego
w postaci cukru. Należy poukładać świeże, umyte truskawki (duże można pokroić) w małych
wiaderkach lub pojemnikach.
Następnie miksujemy część truskawek z cukrem i taką płynną masą zalewamy całe truskawki tak żeby były zanurzone.
Cukier zakonserwuje je w ten sposób, że zamrożone truskawki nie pochłoną
wody. Po wyjęciu będą smakowały jak świeże i zachowają swoją jędrność i kształt.
Proporcja na masę truskawkową do zmiksowania:
1 kg truskawek należy zmiksować z 1 szklanką cukru.
tym roztworem zalejemy około 2 kg truskawek.