Ads 468x60px

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Truskawki

Truskawki

Powinniśmy wiedzieć, że truskawki świeże cechują się purpurową, błyszczącą, czerwoną barwą,
matowy kolor oznacza, że są  już  przejrzałe. Truskawki zawierają  90 % wody, są zasadotwórcze, 
dlatego też mają właściwości odkwaszające  organizm.  Zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu 
oraz dużo witaminy C i witamin z grupy B.
Aby zachować bogactwo witamin i cieszyć się ich smakiem przez cały rok, podpowiem bardzo dobry sposób jak je przechować.
Truskawki bardzo ładnie można zamrozić,  jeśli przy tym użyjemy środka konserwującego w postaci cukru. Należy poukładać świeże, umyte truskawki (duże można pokroić) w małych wiaderkach lub pojemnikach. 

Następnie  miksujemy część truskawek  z cukrem  i taką płynną masą zalewamy całe truskawki tak żeby były zanurzone. 
Cukier zakonserwuje je w ten sposób, że zamrożone truskawki nie pochłoną wody. Po wyjęciu będą smakowały jak świeże i zachowają swoją jędrność i kształt.
Proporcja na masę truskawkową do zmiksowania:
1 kg truskawek należy zmiksować z 1 szklanką cukru. 
tym roztworem zalejemy około 2 kg truskawek.