Bardzo łatwy i szybki wystarczy połączyć poszczególne składniki i wymieszać.
Sekret tkwi w temp. pieczenia, na początku pieczemy w niskiej temperaturze, a następnie w wysokiej, dzięki temu sernik nie jest suchy tylko wilgotny.
1 kg serka typu włoskiego "Capresi" (4 kostki po 250 g) ,
1 naturalny jogurt "Grecki" (400 g),
5 jaj,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
2 czubate łyżki kaszy manny,
2 - 3 krople aromatu śmietankowego,
Ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (180 g),
2 łyżki suszonej żurawiny, (można w zamian dodać rodzynki).
- Twaróg przepuścić przez maszynkę.
- Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,
- Do twarogu dodawać stopniowo, utarte żółtka, jogurt, olej, mleko, kaszę manną, aromat i na końcu dodać ubitą pianę z białek.
- Dno blachy wyłożyć papierem pergaminem, poukładać biszkopty, na nie wylać masę twarogową. Masa jest bardzo rzadka i dlatego też biszkopty mogą lekko wypłynąć - ale nie należy nic robić, ponieważ pięknie wszystko się upiecze.
- Wierzch posypać suszoną żurawiną lub rodzynkami (lekko łyżeczką pozatapiać).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, przez pierwsze 40 minut piec w temp.160 C.
- Następnie zwiększyć temp. do 180 C i piec jeszcze około 35 minut.
- Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut.
- Ten sernik długo się wypieka, dzięki czemu jest puszysty i wilgotny.
i polewamy płynną czekoladą.
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
2 łyżki wody.
W małym rondelku zagotować wodę, a następnie dodać pokruszoną tabliczkę czekolady,
mieszać do momentu, aż masa będzie płynna (nie gotować).
Lekko ciepłą polewą polać sernik.
Smacznego:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz