Wyśmienite, puszyste, czekoladowe ciacho na
jesienną chandrę. Ciasto proste i szybkie. Wystarczy upiec biszkopt,
przełożyć kremem czekoladowym i posypać karmelizowanym słonecznikiem.
Sprawdzony
przepis,
Biszkopt:
6 jaj,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
- Dokładnie oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.
- Do ubitej piany dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku.
- Kolejno delikatnie dosypywać po ściankach miski obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Spód blachy o wym. 23 x 33 wyłożyć pergaminem i wylać biszkopt.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temp. 180 C.
Krem czekoladowo - budyniowy
2 szklanki mleka,
2/3 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
1 kostka margaryny Kasi (250 g),
1 tabliczka rozpuszczonej czekolady mlecznej (100 g),
2 łyżki alkoholu,
- Ugotować budyń. Rozrobić 1/2 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wlać do gotującego się mleka rozrobione żółtka z mąką i zagotować ciągle miksując, aż powstaną bąble.
- Ugotowany
gorący budyń przykryć folią spożywczą lub aluminiową, żeby na wierzchu
nie zrobiła się twarda skórka. Odstawić do wystudzenia.
- Tabliczkę
czekolady rozpuścić w rondelku na małym ogniu w 2 łyżkach wrzątku (nie
gotować - bo się zważy). Odstawić do wystudzenia mieszając co jakiś
czas.
- Margarynę Kasię utrzeć, aż zbieleje i podwoi swoją objętość.
- Stopniowo do Kasi dodawać po łyżce zimnego budyniu i łyżeczce rozpuszczonej czekolady.
- Ucierać na pulchną masę, na końcu dodać 2 łyżki czystego alkoholu lub koniaku.
Ponadto:
100 g wyłuskanego słonecznika,
2 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
Na
suchej patelni lekko przyrumienić słonecznik (około 5 minut), następnie
dodać masło i cukier mieszać wszystko razem, aż słonecznik nabierze
lekko słomkowego koloru.
Odstawić do wystudzenia.
Nasączenie:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 1 szklance wrzątku,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki wódki,
Do przestudzonej kawy dodać cukier i alkohol.
- Z upieczonego biszkoptu ściąć wierzch.
- Biszkopt przekroić na dwie części.
- 1/2 szklanki nasączyć I płat biszkoptu, a następnie wyłożyć 3/4 kremu czekoladowego.
- Na krem położyć II płat biszkoptu i nasączyć pozostałą kawą.
- Resztę kremu rozsmarować na biszkopcie.
- Wierzch posypać karmelizowanym słonecznikiem i odciętą pokruszoną skórką.
- Wstawić do lodówki na dobę, ponieważ po tym czasie ciasto smakuje najlepiej.
Dobra rada:
1. Białka oddzielić od żółtek tak,
aby żółtko nie dostało się do białka.
2.
Dodanie samego kakao bezpośrednio do ciasta psuje jego strukturę, dlatego
kakao przed dodaniem do ciasta należy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Dosypywać mąkę wymieszaną z kakao
po ściankach miski. a nie na środek,
wówczas biszkopt będzie lepiej napowietrzony.
4. Do pieczenia biszkoptu smarujemy lub wykładamy
papierem pergaminem tylko spód blaszki,
wówczas podczas pieczenia biszkopt przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze.
5.
Budyń najlepiej ugotować na noc lub 4 - 5 godzin przed planowanym ucieraniem.
Budyń do ucierania musi być bardzo zimny w przeciwnym razie rozpuści tłuszcz.