Ads 468x60px

sobota, 24 stycznia 2015

Biszkoptowa szarlotka z masą kajmakową

Ciasto efektowne, połączenie kwaskowej masy jabłkowej z słodką masą kajmakową to wyjątkowa kompozycja smaków. 
Wystarczy upiec biszkopt, uprażyć jabłka i przygotować masę kajmakową.

Całość udekorować masą jogurtową.
Sprawdzony przepis:
Porcja na 1 biszkopt :

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżka oleju,
Z podanych składników upiec dwa jednakowe biszkopty.
  • Ubić na sztywno 3 białka,
  • Dodać cukier i ubić, aż się rozpuści,
  • Dodać 3 żółtka i łyżkę oleju,
  • Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, wylać do formy.
Formę do pieczenia 23 x 33 cm wyłożyć papierem pergaminem. 
Piec osobno dwa biszkopty około 20 minut w temp.180 C

Mus jabłkowy:
1,5 kg słodko - kwaśnych jabłek,
około 1/2 szklanki cukru (do smaku),
1/4 łyżeczki cynamonu, 
5 łyżek żelatyny,
  • Jabłka obrać, pokroić  w plastry lub kostkę,
  • Do rondla na dno wlać około 1/2 szklanki wody, następnie włożyć pokrojone jabłka i dusić na małym ogniu do miękkości (około 10 minut).
  • Kolejno dodać cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić około 20 minut.
  • Pod koniec dodać cynamon.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - tak żeby była pokryta w całości, gdy napęcznieje zalać jak najmniejszą ilością wrzącej wody.(wystarczy około 1/3 szklanki wrzącej wody).
  • Rozpuszczoną gorącą żelatynę wlać do gorącej masy jabłkowej.
  • Gdy masa jabłkowa lekko przestygnie, wyłożyć ją na biszkopt i drugim przykryć.  
  • Lekko nasączyć górny biszkopt.
Nasączenie:
1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody,
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżka czystej wódki,
Masa kajmakowa:
1 kostka masła Extra temp. pokojowa (200 g),
1 puszka masy kajmakowej (400 g),
1 opakowanie wyłuskanego słonecznika (200 g),
  • Słonecznik uprażyć na suchej patelni i ostudzić (1 łyżkę słonecznika odłożyć do dekoracji).
  • Masło utrzeć i dodać po łyżce masy kajmakowej (2 łyżki masy kajmakowej - bez masła odłożyć do polania ciasta), następnie wsypać wystudzony prażony słonecznik.
  • Masę wyłożyć na lekko nasączony biszkopt.
Masa jogurtowo - śmietankowa:
1 opakowanie jogurtu typu "Greckiego" - 400 g,
1 opakowanie śmietany 30% (330 ml),
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
  • Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia - tak żeby w całości była pokryta do napęcznienia, a następnie rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder.
  • Następnie dodać jogurt i lekko połączyć.
  • Kolejno wlać przestudzoną lecz płynną żelatynę.
  • Na masę kajmakową wylać masę jogurtową.
  • Polać odłożoną masą kajmakową i posypać odłożonym prażonym słonecznikiem. 
Dobra rada:
Wierzch ciasta można posypać tarkowaną czekoladą.
Aby skrócić czas przygotowania ciasta, biszkopty można upiec dzień wcześniej.
Należy pamiętać, iż masło do ucierania powinno mieć temperaturę pokojową (przynajmniej 1 godzinę przed ucieraniem - należy wyjąć z lodówki).
Druga bardzo ważna zasada - masło powinno być dobrej jakości (najlepiej Extra o zawartości tłuszczu przynajmniej 80%). nie polecam zamienników typu tłuszcz mleczy czy masmix.
Doskonałym zamiennikiem jest margaryna Kasia. 

czwartek, 8 stycznia 2015

Brzydki zapach w lodówce

Mam pomysł jak szybko i bez ponoszenia dodatkowych kosztów pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki. 
Aby skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki, wystarczy zastosować jeden z czterech sprawdzonych sposobów:
 
1. ĆWIARTKA CYTRYNY
Położyć na dobę do lodówki ćwiartkę cytryny naszpikowaną 2- 3 goździkami lub po prostu powiesić na wewnętrznych drzwiczkach lodówki skórkę z cytryny i wymieniać ją co kilka dni.

2. SODA 
Łyżeczkę sody wsypać na spodeczek, zalać minimalną ilością wody, tak żeby soda się rozpuściła.
Wstawić do lodówki na dobę.

3. ŚWIEŻO UPALONA KAWA
Kilka ziaren kawy przyrumienić na suchej patelni lub podpiec 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Do tego celu można wykorzystać rozgrzany piekarnik np. po pieczeniu ciasta.

4. WODA Z OCTEM
Po umyciu lodówki, przetrzeć ją szmatką namoczoną w roztworze sporządzonym z wody i octu w proporcji 1:1 (1 łyżka wody i 1 łyżka octu).