Ads 468x60px

sobota, 22 lutego 2014

Pączki z ziemniakami

W tradycji polskiej, ostatni czwartek przed środą popielcową nazywa się
"tłustym czwartkiem". W tym dniu każda gospodyni chce zaskoczyć swoich
domowników przygotowując im tłuste łakocie.

Tym razem zaproponuję Wam doskonałe MINI pączki z ziemniakami, które szybko się robi,
a po upieczeniu długo zachowują świeżość.
Pomimo to, że głównym składnikiem tego przepisu są ziemniaki, po usmażeniu 
będą pulchniutkie jak najdoskonalsze pączki z cukierni.


Sprawdzony przepis,
Ciasto:

1 kg mąki, 
1 kg surowych ziemniaków (9 - 10 średnich ziemniaków),
3/4 kostki margaryny,
3/4 szklanki cukru,
2 kostki drożdży (20 dag),
5 jaj,

3 łyżki czystej wódki lub spirytusu,
szczypta soli,
1 litr oleju - do smażenia,

Ziemniaki obrać i ugotować bez soli, odcedzić, dobrze utłuc na papkę
lub przepuścić przez praskę.

Do zmielonych jeszcze ciepłych ziemniaków dodać rozpuszczoną letnią margarynę
i rozkruszone drożdże,
dokładnie wyrobić ręką.
Do ciepłej masy ziemniaczanej dodać całe  jaja, cukier, szczyptę soli, wódkę
i stopniowo dosypywać 1kg mąki.

Dokładnie wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe, gładkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Układać na blacie kuchennym posypanym mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, zaczynając od pierwszych wyrobionych kuleczek.


Po usmażeniu lekko przestudzone, posypać cukrem pudrem.
Dobra rada:
Aby sprawdzić czy tłuszcz  jest gotowy do smażenia, wystarczy wrzucić jedną kuleczkę
na gorący olej.
Jeżeli pączek od razu zarumieni się na brązowo
- tłuszcz jest za gorący,dlatego trzeba jak najszybciej dolać odrobinę zimnego oleju i zmniejszyć płomień.
Pączki muszą się wolno wysmażyć na złoty kolor a nie spalić na brązowo.

wtorek, 18 lutego 2014

Chrusty z piwem

Najszybsze i najprostsze domowe chrusty na piwie.
Idealna
chrupiąca przekąska na tłusty czwartek i nie tylko.
Cechuje się nie tylko swoją kruchością ale i doskonałym smakiem.
Wystarczy połączyć tyle żółtek ile piwa a mąki tyle ile się zagniecie.
Piwo w tym zestawieniu zastępuje - drożdże i alkohol. 
Sprawdzony przepis,
Ciasto:
2 szklanki mąki oraz 1 szklanka mąki do podsypywania,
5 żółtek (około 1/2 szklanki),
około 1/2 szklanki piwa (tyle samo ile żółtek w szklance),
2 płaskie łyżki cukru pudru, 
szczypta soli,
1/2 litra oleju - do smażenia,
2 szklanki mąki wsypujemy na stolnicę, w środku robimy dołek,
dodajemy sól, cukier puder i żółtka wymieszane z piwem.
Wyrabiamy dość luźne ciasto, a następnie podsypujemy dodatkowo tyle mąki
ile się zagniecie (około 1 szklanki), tak aby ciasto nie kleiło się do rąk i stolnicy.
Wyrabiamy tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Wstawiamy do lodówki na 1- 2 godziny. 
Następnie ciasto kroimy na 5 małych części.
Każdą część rozwałkowujemy (podsypując odrobiną mąki) bardzo cieniutko, aż będzie przezroczyste.
Kroimy szerokie pasy ok.10 cm., a następnie przecinamy wąskie paski na szerokość ok. 2 cm.
W środku nacinamy wzdłuż ok 2,5 cm. i przewijamy ciasto formułując chrusty.
Tak przygotowane chrusty smażymy krótko (do wypłynięcia) w szerokim,
płaskim rondlu w rozgrzanym oleju na słomkowy kolor.
Po usmażeniu chrust wyciągamy na ręcznik papierowy a następnie przekładamy
na szklany półmisek i posypujemy cukrem pudrem.
Aby sprawdzić czy tłuszcz  jest gotowy do smażenia, wystarczy wrzucić jeden chrust
na gorący olej, jeżeli chrust od razu wypłynie znak, że możemy smażyć pozostałą partię chrustu.
Aby zapobiec pienieniu się tłuszczu do smażenia dodajemy kawałek ziemniaka,
który po zrumienieniu wyrzucamy i tak powtarzamy do końca smażenia.
Po usmażeniu 2 partii chrustu, zmniejszamy nieco ogień, aby nie spalić chrustu. 
Z tej porcji wychodzą 2 duże półmiski.
Zaletą tego przepisu jest to, że w dowolnej chwili możemy przygotować tyle chrustu
ile sobie życzymy, np. na niedzielny deser lub tylko dla dwóch osób.
Możemy przygotować z 1 lub 2 żółtek i tylko tyle piwa potrzebujemy ile żółtek.

Smacznego:)

niedziela, 16 lutego 2014

Jaja sadzone w poduszeczkach

Podpowiem doskonały pomysł na jaja sadzone w poduszeczkach.
Poduszeczki czyli spody do jaj sadzonych, można przygotować na kilka sposobów:
np. z bułeczek lub gotowanych ziemniaków.

I pomysł na śniadanie - to jaja sadzone w bułeczkach "Kajzerkach".
Składniki na jaja sadzone w bułeczkach:
6 małych surowych jaj,
6 bułeczek "Kajzerek",
sól, pieprz,
szczypiorek,

1 łyżka masła,
Z bułeczek ściąć wierzch, wydrążyć gniazda, tak żeby powstał dołek.
Środek i brzegi bułeczek wysmarować masłem.

W każde gniazdko wbić surowe jajko, posypać solą i pieprzem.
Ułożyć na blaszce i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać
około 10 minut w temp. 200 C., aż białko się zetnie.
Podawać posypane szczypiorkiem lub dowolnie udekorować.  


II pomysł na obiad - to jaja sadzone w gotowanych ziemniakach.
Składniki na jaja sadzone w ziemniakach:
6 małych jaj surowych,
6 dużych ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
sól, pieprz,
szczypiorek,

1 łyżka masła, 
1 łyżka potarkowanego sera żółtego,
Z ugotowanych i obranych ziemniaków ściąć wierzch, wydrążyć gniazda, tak żeby powstał dołek.
Środek ziemniaków wysmarować masłem.

W każde gniazdko wbić surowe jajko, posypać żółtym serem, solą i pieprzem. 
Dla urozmaicenia można dodać kilka kawałków szynki gotowanej.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać
około 10 minut w temp. 200 C., aż białko się zetnie.
Podawać posypane szczypiorkiem lub dowolnie udekorować.

Danie to świetnie komponuje w połączeniu z sezonową zieleniną.

poniedziałek, 10 lutego 2014

Zrazy z karkówki z farszem pieczarkowym

Zrazy z karkówki to świetny pomysł na rodzinny, niedzielny obiad.
Wystarczy zawinąć w każdy plaster rozbitej karkówki farsz,
przygotowany z mięsa mielonego, pieczarek i ogórka korniszona. 

Karkówka około 1,5 kg
Karkówkę pokroić w cienkie plastry, (około 15 cienkich plastrów).
Każdy plaster przykryć woreczkiem foliowym i rozbić tłuczkiem do mięsa,
tak żeby z jednej strony plaster mięsa był bardzo mocno rozbity. 
Następnie plastry posypać szczyptą soli, pieprzu i przyprawą "Delikat do mięsa"

Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego,
25 dag pieczarek, 
2 ogórki korniszony
(pokrojone w słupki),
sól, pieprz,

Surowe pieczarki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem mielonym i przyprawami
do smaku.
Na rozbity plaster mięsa nakładać łyżkę farszu i kawałek korniszona.
Następnie zawijamy boki mięsa do środku i zawijamy ruloniki w taki sposób,
aby mocno rozbity brzeg mięsa (przezroczysty) był na końcu zwijania.
Wówczas brzegi mięsa bardzo ładnie się zlepią i nie będziemy
potrzebowali żadnych wykałaczek do spinania mięsa.


Ponadto na panierkę:
4 łyżi bułki taartej,
 
2 łyżki mąki pszennej,
Kolejno każdy zrazik obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Na rozgrzany tłuszcz wkładamy zrazy stroną zlepioną i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Do sosu: 
4 ziarna ziele angielskiego,
2 listki laurowe,
8 - 10 ziaren pieprzu prawdziwego,

warzywa: 1 marchew, 1 cebula, 1 korniszon,

Usmażone zraziki wkładamy do rondelka z wrzącą wodą dodajemy przyprawy do sosu,
warzywa pokrojone w słupki i gotujemy około 1 godziny.
Wytworzony sos doprawiamy do smaku.
Dobra rada:
Jeśli ktoś lubi paprykę, można dodać pasek surowej czerwonej papryki do farszu.


środa, 5 lutego 2014

Muffinki z rybą w roli głównej

Delikatna przekąska rybno - warzywna, do podania na ciepło jak i na zimno.
Do przygotowania potrawy wystarcza kilka minut.
Połączenie usmażonej ryby z warzywami i upieczenie jej w formie do muffinek
nadaje tej przekąsce nie tylko oryginalny smak ale i ciekawy wygląd.

Składniki:
3 filety rybne (Miruna, Tilaplia),
1/2 puszki konserwowego groszku, 
2 surowe jajka,
1 duża ugotowana marchewka, 
1/2 szklanki śmietanki 30%,
szczypiorek, 
sól, pieprz,
szczypta estragonu,
Panierka:  
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki pszennej, 
Filety rybne doprawiamy solą, pieprzem, estragonem, dzielimy na małe kawałki,
następnie smażymy w panierce (jajko, bułka z mąką).
Usmażoną rybę i ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski dodajemy
groszek, szczypiorek oraz  jajka roztrzepane ze śmietanką, doprawiamy do smaku.
Tak przygotowaną masę nakładamy do papierowych foremek wysmarowanych oliwką.
Układamy w specjalnej blaszce do muffinek. Porcja wystarcza na 12 sztuk.
Do muffinek można dodać po kawałeczku surowej czerwonej papryki (w/g uznania).
Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.  
Dobra rada:
Jeżeli nie posiadamy odpowiedniej formy do muffinek, masę rybno - warzywną
możemy upiec w wąskiej keksówce z tym, że dłużej ją pieczemy (około 40 minut).
Podajemy w formie pokrojonego pasztetu rybno - warzywnego.

sobota, 1 lutego 2014

Placek brzoskwiniowy z masą śmietankową

Wyśmienity, szybki domowy placek z brzoskwiniami.
Idealna
słodka przekąska do gorącej herbatki na niedzielny podwieczorek.
Wystarczy zmiksować poniższe składniki, na wierzch poukładać brzoskwinie
wszystko zalać masą śmietankową upiec i gotowe.

Sprawdzony przepis,
Ciasto:
1 jajko,
1 kostka twarogu (250g)
,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju,
3 szklanki mąki pszennej,
1 mała torebka proszku do pieczenia (16g),
Owoce:
1 puszka brzoskwiń,
1 łyżka owoców kandyzowanych, (niekoniecznie)
1 łyżka rodzynków,
1 łyżka pokrojonych migdałów.
Twaróg zmiksuj z 1 jakiem, dodaj kolejno cukier, cukier waniliowy, mleko, olej na końcu
przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy dość luźne ciasto, (w razie gdy ciasto będzie się kleiło - można podsypać mąkę).
Całość obsypujemy niewielką dodatkową ilością mąki. 
Wyłożoną blachę papierem pergaminowym wylepiamy ciastem (boki wyżej).
Równomiernie rozkładamy brzoskwinie ponacinane w paski
oraz pomiędzy układamy owoce kandyzowane.
Całość zalewamy masą śmietankową przygotowaną poniżej:
Masa śmietankowa:
3 jaja,
1 mały kubeczek śmietany 18%,
2 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
Jaja miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Całość zalewamy.
Na wierzch posypujemy rodzynki i pokrojone migdały. 
 Przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.pieczemy około 1 h w temp. 180 C.
Warto wiedzieć:
Aby boki ciasta nie przypaliły się na pół godziny przed końcem pieczenia,
brzegi ciasta warto przykryć paskami folii aluminiowej.