Ads 468x60px

środa, 7 maja 2014

Żeberka pieczone w ketczupie z brzoskwiniami

W dzisiejszym zabieganym świecie szukamy przepisów łatwych, tanich i szybkich,
a zarazem oczekujemy czegoś wyjątkowego i oryginalnego.
Dlatego też pomyślałam, iż ten przepis na pieczone żeberka spełni wasze oczekiwania.
Przepis ten może tylko Was zaskoczyć prostotą w wykonaniu i doskonałym smakiem.
Składniki:
1,5 kg świeżych żeberek, 
1 ketczup pikantny (450 g),
1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego, 
2 płaskie łyżeczki Vegety, 
odrobina pieprzu,
Żeberka pokroić na pojedyncze porcje, obsypać Vegetą i pieprzem,
następnie przykryć ściereczką i odstawić na noc.
Następnego dnia żeberka obsmażyć z obydwu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ketczup wymieszać z dżemem i tym sosem zalać żeberka, 
Naczynie przykryć pokrywą żaroodporną lub folią aluminiową. 
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 C. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz