Dodanie wiśni podkreśla smak i aromat tego wyjątkowego ciasta.
Sprawdzony przepis:
Biszkopt:
1 szklanka mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
5 całych jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 łyżki kakao,
1 łyżka oleju,
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy cukier nadal ubijając,
następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując, następnie dodajemy
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu wlewamy olej,
wszystko razem mieszamy łyżką drewnianą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C. i pieczemy z termoobiegiem przez 30 minut.
Sprawdzamy długą wykałaczką czy biszkopt jest upieczony, (wkłuwamy w środek
ciasta wykałaczkę, jeżeli wykałaczka jest sucha biszkopt jest gotowy)
I Masa ajerkoniakowa:
1 opakowanie kremu ajerkoniakowego,
przygotować w/g przepisu (na opakowaniu).
II Masa cappuccino:
1 duży kubeczek śmietany 30% (330 g),
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka cukru pudru,
2 łyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowym,
(zalać 1/3 szklanki wrzątku),
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać zimną wodą tak żeby powierzchnia była pokryta w całości, po napęcznieniu żelatynę zalać wrzącą wodą lub mlekiem do wysokości 1/3 szklanki i wymieszać, aż żelatyna w całości się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
powoli wlewamy rozpuszczoną kawę cappuccino oraz przestudzoną, płynną żelatynę (miksujemy).
Upieczony biszkopt przekroić na połowę.
1. pierwszy krążek biszkoptu nasączamy i wykładamy całą masę ajerkoniakową,
wiśnie układamy na całej powierzchni masy (najlepiej ze słoika - konfitury lub z kompotu).
2. przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu (lekko przyciskamy, żeby masa ładnie się rozprowadziła),
na wierzch wylewamy całą masę cappuccino,
Wierzch dowolnie dekorujemy np.potarkowaną czekoladą lub potarkowanymi orzechami.