Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

Ciasto kruche podstawowe

Sprawdzony przepis:
1kg mąki krupczatki, 
1 kostka masła, 
1 kostka margaryny, 
2 całe jaja, 
6 żółtek,
opakowanie proszku do pieczenia (32 g),
mała śmietana 18%, 
2 szklanki cukru pudru, 
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Ciasto można podzielić na dwie części i zamrozić, z tego przepisu wystarcza na dwie blachy (góra - dół),
lub na 4 spody np. do sernika, lub do mazurka.
Warto wiedzieć
Szarlotka lub mazurek będą smaczniejsze jeśli przyrządzimy je z mąki krupczatki oraz z tłuszczu mieszanego (2/3 kostki margaryny lub masła i 1/3 kostki smalcu). 
Sekret kruchego ciasta polega na temperaturze użytego tłuszczu.
Nie  może on być ciepły, ponieważ zostanie wchłonięty przez mąkę,
w efekcie ciasto jest twarde i niesmaczne.
Dlatego też najlepiej tłuszcz schłodzić i na mące rozdrobnić  wąskim nożem.
Kruche należy szybko zagniatać by zachować niską temperaturę, dlatego też należy dodać chłodne jaja i zimną śmietanę. Aby ciasto było wyjątkowo kruche i smakowite, po zagnieceniu uformuj z niego kulę, owiń i wstaw do lodówki na 2-3 (h) lub na 1(h) do zamrażarki.
By ciasto podczas wałkowania nie lepiło się do stolnicy oraz  wałka, warto użyć folii spożywczej.
Przykryć nią stolnicę oraz wałkowany płat ciasta w ten sposób unikniemy podsypywania
dodatkowej ilości mąki, co zapobiegnie twardnieniu ciasta.
Kruche ciasto lubi wysoką temperaturę (180 C) pieczenia, nie smaruje się formy tłuszczem, lecz tylko posypuje mąką lub wykłada papierem pergaminem.
Ciasto przed pieczeniem, należy ponakłuwać widelcem.
Aby ciasto było wyśmienite  np. jako spód do sernika, do ciasta kruchego można dodać wiórki kokosowe  i razem zagnieść. 
Kruchy  placek z owocami, będzie kruchy i bez zakalca jeśli przed położeniem owoców  powierzchnię ciasta  posmarujemy białkiem lub posypiemy placek proszkiem budyniowym to samo dotyczy szarlotki. 


Kruche ciasteczka, będą kruche, jeśli 1/3 mąki zastąpimy kaszą manną, bułką tartą lub wiórkami kokosowymi, żeby było wilgotne zamiast części cukru możemy dodać trochę miodu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz