Sprawdzony przepis:
1kg twarogu,
5 jajek,
1/2 kostki masła,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki śmietany18%,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 - 4 krople olejku śmietankowego,
Wszystkie składniki razem miksujemy z tym,
że twaróg przekręcamy przez maszynkę a białka ubijamy
5 jajek,
1/2 kostki masła,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki śmietany18%,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 - 4 krople olejku śmietankowego,
Wszystkie składniki razem miksujemy z tym,
że twaróg przekręcamy przez maszynkę a białka ubijamy
Warto wiedzieć
Jeśli chcesz, aby twój sernik miał konsystencję ptasiego mleka i był puszysty zastosuj kilka cennych wskazówek.- na 1kg twarogu dodaj 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (zamiennik - 2 łyżki mąki ziemniaczanej),
- żółtka utrzyj z cukrem,
- dodaj roztopione 1/2 kostki masła lub zamiennie 1/2 szklanki oleju,
- dodaj kilka łyżek śmietany (4 łyżki) 18%,
- białka ubij na sztywno z szczyptą soli.
- dodaj kilka kropli olejku śmietankowego oraz drobno pokrojone owoce kandyzowane, poprawią smak i aromat sernika.
Jeśli robimy sernik z serków homogenizowanych dobrze jest dodać 2 łyżki sypkiej kaszy manny, która zwiąże nadmiar wilgoci w serze.
Aby nie opadł po wyjęciu z piekarnika, po upieczeniu pozostaw go w środku na 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach, Do serników smaruje się formę tłuszczem i wysypuje bułką tartą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz