wtorek, 17 września 2013
"Domek Babuni"
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
4 paczki dużych herbatników,
Masa twarogowa:
1/2 kg twarogu tłustego lub 2 kostki twarogu "Capreesi",
2 żółtka,
1 szklanka cukru pudru,
1 kostka margaryny KASIA,
1 czekolada mleczna,
po 2 krople zapachu śmietankowego i cytrynowego,
bakalie lub owoce miękkie (np.truskawki, brzoskwinie).
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę.
Jeżeli użyjemy twarogu "Capresi" - to nie musimy go mielić, wystarczy go zmiksować.
Żółtka ucieramy z cukrem,
dodajemy po części margarynę i nadal miksujemy,
następnie dodajemy zmielony twaróg i zapachy,
razem wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Masę dzielimy na dwie części.
Do jednej części dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę,
(do rondelka wlewamy 2 łyżki wody, zagotowujemy dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady i na bardzo wolnym ogniu rozpuszczamy ciągle mieszając, nie gotujemy),
Do drugiej masy dodajemy owoce lub bakalie w zależności od upodobania,
jeżeli truskawki, to po umyciu wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby obeschły z wody,
jeżeli brzoskwinie z puszki - to również wykładamy na ręcznik, żeby je osuszyć z soku,
jeżeli bakalie - to dobrze jest je przed dodaniem namoczyć w 1 łyżce rumu.
Warto wiedzieć:
najpierw rozkładamy duży płat folii,
na którym układamy 3 rzędy herbatników po 6 sztuk.
następnie na herbatniki wykładamy całą masę twarogowo - czekoladową,
na masę ponownie 3 rzędy herbatników po 6 sztuk,
ponownie na środkowy rząd herbatników, wykładamy masę twarogową, białą
a w nią wkładamy niespodziankę w postaci owoców czy bakalii,
boki herbatników razem z folią zamykamy do środka tworząc trójkąt.
Całość zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin,
Domek polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz