Stosujemy taką samą zasadę przy przygotowaniu ogórków do konserwowania jak w Przepis na paprykę,
Przygotowanie zalewy octowej:
6 szklanek wody (1,5 litra), zagotować z:
- 1 szklanką octu 10%,
- 1,5 łyżki stołowej soli grubej,
- 3 łyżki cukru,
na dno każdego słoika włożyć:
- gałązkę kopru,
- po jednym liściu laurowym,
- po dwa ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- po kawałku korzenia chrzanu,
- po kilka ziaren gorczycy,
- po parę plasterków surowej marchewki,
Gorącą zalewą napełniamy słoje z ogórkami, natychmiast słoiki zamykamy i pasteryzujemy
około 5 minut od zagotowania.
Żeby mieć gwarancję, że wszystkie słoiki się zamknęły, po wyjęciu z garnka
wystarczy zobaczyć czy ogórki podniosły się do góry na około 1 cm.
Warto wiedzieć, ogórki są znacznie smaczniejsze i łagodniejsze, jeśli zamiast cukru użyjemy miodu.
Zalewy z miodem nie gotujemy, tylko do gorącej zalewy octowej dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy do rozpuszczenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz