skip to main |
skip to sidebar
Tradycyjny mazurek, efektowny i bardzo smaczny, a przy tym tani i prosty. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole, to istny raj dla podniebienia. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, przygotować masę budyniową, połączyć z suszonymi owocami.
Całość polać roztopioną czekoladą.
Sprawdzony przepis:
Ciasto kruche:
30 dag mąki krupczatki, (2 niepełne szklanki),
15 dag masła,
7,5 dag cukru pudru, (3/4 szklanki),
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 czubate łyżki śmietany 18%,
- Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką.
- Dodać śmietanę i zagnieść szybko kulę, (długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
- Wstawić do lodówki na godzinę lub na kwadrans do zamrażalnika.
- Rozwałkować na prostokątnej blaszce, panakłuwać widelcem.
- Piec na złoty kolor w temp. 200 C. około 30 minut.
Krem budyniowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
4 całe jaja,
3 łyżeczki mąki pszennej (z małym czubkiem),
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z małym czubkiem),
1 margaryna Kasia (250 g),
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 - 3 krople aromatu śmietankowego lub arakowego,
- 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
- Jajka całe roztrzepać z mąką pszenną, ziemniaczaną i mlekiem.
- Mleko odstawić z ognia wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając.
- Wystudzić (najlepiej budyń ugotować na noc).
- Margarynę Kasię utrzeć do białości i kolejno dodawać po łyżce masy budyniowej.
- Do utartej masy budyniowej dodać aromat i sok z cytryny.
Ponadto:
1/2 szklanki przegotowanej wody rozrobiona z 1 łyżeczką cytryny,
dżem z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowy,
10 sztuk suszonych moreli,
10 sztuk suszonych śliwek,
5 dag orzechów włoskich,
1 łyżka płatków migdałów (na suchej patelni lekko podprażyć),
1 tabliczka czekolady mlecznej,
1 tabliczka czekolady białej,
- Kruchy placek po upieczeniu skropić przygotowanym ponczem.
- Kolejno posmarować dżemem.
- Następnie wyłożyć krem.
- Na krem rozłożyć posiekane suszone owoce i orzechy (lekko powciskać w masę).
- Tabliczkę czekolady (każdą z osobna) rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami wrzącej wody
(nie gotować).
- Całość polać czekoladą mleczną, a następnie białą robiąc "esy floresy".
- Posypać prażonymi migdałami.
Dobra Rada:
Aby suszone owoce nabrały lepszego aromatu, przed dodaniem do ciasta,
dobrze jest je sparzyć wrzątkiem, pozostawiając do wystudzenia.
Następnie zalać na 1 h czerwonym winem lub rumem lub po prostu czystą wódką.
Mazurek najlepiej smakuje gdy zrobimy go 2 dni przed podaniem.
Wówczas lekko zwilgotnieje i przejdzie smakiem.
Sernik delikatny, puszysty, lekki o niepowtarzalnym smaku.
Bardzo łatwy i szybki wystarczy połączyć poszczególne składniki i wymieszać.
Sekret tkwi w temp. pieczenia, na początku pieczemy w niskiej temperaturze, a następnie w wysokiej, dzięki temu sernik nie jest suchy tylko wilgotny.
Sprawdzony przepis:
1 kg serka typu włoskiego "Capresi" (4 kostki po 250 g) ,
1 naturalny jogurt "Grecki" (400 g),
5 jaj,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
2 czubate łyżki kaszy manny,
2 - 3 krople aromatu śmietankowego,
Ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (180 g),
2 łyżki suszonej żurawiny, (można w zamian dodać rodzynki).
- Twaróg przepuścić przez maszynkę.
- Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,
- Do twarogu dodawać stopniowo, utarte żółtka, jogurt, olej, mleko, kaszę manną, aromat i na końcu dodać ubitą pianę z białek.
- Dno blachy wyłożyć papierem pergaminem, poukładać biszkopty, na nie wylać masę twarogową. Masa jest bardzo rzadka i dlatego też biszkopty mogą lekko wypłynąć - ale nie należy nic robić, ponieważ pięknie wszystko się upiecze.
- Wierzch posypać suszoną żurawiną lub rodzynkami (lekko łyżeczką pozatapiać).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, przez pierwsze 40 minut piec w temp.160 C.
- Następnie zwiększyć temp. do 180 C i piec jeszcze około 35 minut.
- Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut.
- Ten sernik długo się wypieka, dzięki czemu jest puszysty i wilgotny.
Gdy sernik wystygnie, deseczkę lub po prostu prostokątny kawałek kartonu owinięty folią kładziemy na górę blachy odwracamy, zdejmujemy papier pergaminowy (zostawiamy górą do dołu)
i polewamy płynną czekoladą.
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
2 łyżki wody.
W małym rondelku zagotować wodę, a następnie dodać pokruszoną tabliczkę czekolady,
mieszać do momentu, aż masa będzie płynna (nie gotować).
Lekko ciepłą polewą polać sernik.
Smacznego:)
Babka bezglutenowa na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej,
doskonała w smaku. Łatwa, szybka i bardzo tania.
Wystarczy tylko zmiksować poniższe składniki, upiec i babka gotowa do podania.
Sprawdzony przepis:
2 całe jaja,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka letniego mleka,
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i zmiksować.
- Wsypać obydwie mąki, proszek do pieczenia i wlać mleko - dalej ucierać, aż składniki się połączą.
- Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką drewnianą.
- Ciasto ma konsystencję luźną nie należy nic dosypywać - bo wyjdzie zakalec.
- Formę do pieczenia babek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C. (góra - dół ) i piec około 50 minut.
Polewa:
Przygotować
polewę w/g uznania, można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
przygotowanym z 1 białka i 1/2 szklanki cukru (zmiksować wszystko razem
do białości).
Ja swoją babkę polałam polewą z białej czekolady.
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
1 tabliczka czekolady mlecznej,
W rondelku zagotować 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru oraz 1 łyżką masła.
Ciągle mieszając gotować do uzyskania jednolitej masy.
Kolejno dodać pokruszoną 1 tabliczkę białej czekolady (100 g).
Zdjąć z ognia, mieszać do połączenia składników.
Lekko przestudzoną polewą polać babkę i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego: