Tradycyjny mazurek, efektowny i bardzo smaczny, a przy tym tani i prosty. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole, to istny raj dla podniebienia. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, przygotować masę budyniową, połączyć z suszonymi owocami. Całość polać roztopioną czekoladą.
Sprawdzony przepis: Ciasto kruche: 30 dag mąki krupczatki, (2 niepełne szklanki), 15 dag masła, 7,5 dag cukru pudru, (3/4 szklanki), 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki śmietany 18%,
Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką.
Dodać śmietanę i zagnieść szybko kulę, (długo nie wyrabiamy,ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
Wstawić do lodówki na godzinę lub na kwadrans do zamrażalnika.
Rozwałkować na prostokątnej blaszce, panakłuwać widelcem.
Piec na złoty kolor w temp. 200 C. około 30 minut.
Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 całe jaja, 3 łyżeczki mąki pszennej (z małym czubkiem), 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z małym czubkiem), 1 margaryna Kasia (250 g), 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego lub arakowego,
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
Jajka całe roztrzepać z mąką pszenną, ziemniaczaną i mlekiem.
Mleko odstawić z ognia wlać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając.
Wystudzić (najlepiej budyń ugotować na noc).
Margarynę Kasię utrzeć do białości i kolejno dodawać po łyżce masy budyniowej.
Do utartej masy budyniowej dodać aromat i sok z cytryny.
Ponadto: 1/2 szklanki przegotowanej wody rozrobiona z 1 łyżeczką cytryny, dżem z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowy, 10 sztuk suszonych moreli, 10 sztuk suszonych śliwek, 5 dag orzechów włoskich, 1 łyżka płatków migdałów (na suchej patelni lekko podprażyć), 1 tabliczka czekolady mlecznej, 1 tabliczka czekolady białej,
Kruchy placek po upieczeniu skropić przygotowanym ponczem.
Kolejno posmarować dżemem.
Następnie wyłożyć krem.
Na krem rozłożyć posiekane suszone owoce i orzechy (lekko powciskać w masę).
Tabliczkę czekolady (każdą z osobna) rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami wrzącej wody (nie gotować).
Całość polać czekoladą mleczną, a następnie białą robiąc "esy floresy".
Posypać prażonymi migdałami.
Dobra Rada: Aby suszone owoce nabrały lepszego aromatu, przed dodaniem do ciasta, dobrze jest je sparzyć wrzątkiem, pozostawiając do wystudzenia. Następnie zalać na 1 h czerwonym winem lub rumem lub po prostu czystą wódką. Mazurek najlepiej smakuje gdy zrobimy go 2 dni przed podaniem. Wówczas lekko zwilgotnieje i przejdzie smakiem.
Sernik delikatny, puszysty, lekki o niepowtarzalnym smaku. Bardzo łatwy i szybki wystarczy połączyć poszczególne składniki i wymieszać. Sekret tkwi w temp. pieczenia, na początku pieczemy w niskiej temperaturze, a następnie w wysokiej, dzięki temu sernik nie jest suchy tylko wilgotny.
Sprawdzony przepis: 1 kg serka typu włoskiego "Capresi" (4 kostki po 250 g) , 1 naturalny jogurt "Grecki" (400 g), 5 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 2 czubate łyżki kaszy manny, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego, Ponadto: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (180 g), 2 łyżki suszonej żurawiny, (można w zamian dodać rodzynki).
Twaróg przepuścić przez maszynkę.
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,
Do twarogu dodawać stopniowo, utarte żółtka, jogurt, olej, mleko, kaszę manną, aromat i na końcudodać ubitą pianę z białek.
Dno blachy wyłożyć papierem pergaminem, poukładać biszkopty, na nie wylać masę twarogową. Masa jest bardzo rzadka i dlatego też biszkopty mogą lekko wypłynąć - ale nie należy nic robić, ponieważ pięknie wszystko się upiecze.
Wierzch posypać suszoną żurawiną lub rodzynkami (lekko łyżeczką pozatapiać).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, przez pierwsze 40 minut piec w temp.160 C.
Następnie zwiększyć temp. do 180 C i piec jeszcze około 35 minut.
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut.
Ten sernik długo się wypieka, dzięki czemu jest puszysty i wilgotny.
Gdy sernik wystygnie, deseczkę lub po prostu prostokątny kawałek kartonu owinięty folią kładziemy na górę blachy odwracamy, zdejmujemy papier pergaminowy (zostawiamy górą do dołu) i polewamy płynną czekoladą. Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej, 2 łyżki wody. W małym rondelku zagotować wodę, a następnie dodać pokruszoną tabliczkę czekolady, mieszać do momentu, aż masa będzie płynna (nie gotować). Lekko ciepłą polewą polać sernik.
Babka bezglutenowa na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej, doskonała w smaku. Łatwa, szybka i bardzo tania. Wystarczy tylko zmiksować poniższe składniki, upiec i babka gotowa do podania.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i zmiksować.
Wsypać obydwie mąki, proszek do pieczenia i wlać mleko - dalej ucierać, aż składniki się połączą.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką drewnianą.
Ciasto ma konsystencję luźną nie należy nic dosypywać - bo wyjdzie zakalec.
Formę do pieczenia babek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C. (góra - dół ) i piec około 50 minut.
Polewa: Przygotować
polewę w/g uznania, można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
przygotowanym z 1 białka i 1/2 szklanki cukru (zmiksować wszystko razem
do białości).
Ja swoją babkę polałam polewą z białej czekolady. 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 tabliczka czekolady mlecznej, W rondelku zagotować 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru oraz 1 łyżką masła. Ciągle mieszając gotować do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodać pokruszoną 1 tabliczkę białej czekolady (100 g). Zdjąć z ognia, mieszać do połączenia składników. Lekko przestudzoną polewą polać babkę i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami. Smacznego: