100 g papryki zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę,
dlatego tez powinno się ją jeść jak najczęściej - jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Sprawdzony przepis na paprykę marynowaną,
(bardzo smaczna - słodko - kwaśna).
Proporcja:
6 szklanek wody,
1 szklanka octu,
5 płaskich lyżek cukru,
2 płaskie łyżki soli,
z podanych składników zagotować zalewę, po zagotowaniu dodać
2 lyżki miodu i wymieszać, (nie gotować),
2 kg papryki,
(paprykę dokładnie wymyć, ze środka owoców starannie usunąć nasiona,
pokroić wzdłuż na paski, poukładać w słoikach),
do każdego słoika dodać:
po 3 ziarenka pieprzu,
po 2 ziarenka ziela angielskiego,
po kawałku liścia laurowego,
kilka ziaren gorczycy,
kilka płatków czosnku suszonego lub po 1/2 ząbka świeżego,
Wrzącą zalewą napełnić słoje z ułożoną papryką, a następnie do każdego słoja wlać
po 1 łyżeczce oleju sojowego lub słonecznikowego i wstawić do pasteryzacji.
Paprykę pasteryzuje się krótko około 10 minut, żeby nie była za miękka.
dlatego tez powinno się ją jeść jak najczęściej - jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Sprawdzony przepis na paprykę marynowaną,
(bardzo smaczna - słodko - kwaśna).
Proporcja:
6 szklanek wody,
1 szklanka octu,
5 płaskich lyżek cukru,
2 płaskie łyżki soli,
z podanych składników zagotować zalewę, po zagotowaniu dodać
2 lyżki miodu i wymieszać, (nie gotować),
2 kg papryki,
(paprykę dokładnie wymyć, ze środka owoców starannie usunąć nasiona,
pokroić wzdłuż na paski, poukładać w słoikach),
do każdego słoika dodać:
po 3 ziarenka pieprzu,
po 2 ziarenka ziela angielskiego,
po kawałku liścia laurowego,
kilka ziaren gorczycy,
kilka płatków czosnku suszonego lub po 1/2 ząbka świeżego,
Wrzącą zalewą napełnić słoje z ułożoną papryką, a następnie do każdego słoja wlać
po 1 łyżeczce oleju sojowego lub słonecznikowego i wstawić do pasteryzacji.
Paprykę pasteryzuje się krótko około 10 minut, żeby nie była za miękka.