Ads 468x60px

piątek, 19 grudnia 2014

Sałatka śledziowa "Pod pierzynką"

Najtańsza, najprostsza i najszybsza sałatka śledziowa. Odpowiednio dobrane składniki, nadają tej potrawie wyjątkową kompozycję smaków. Jedyna sałatka która znika ze stołu w mgnieniu oka. Doskonała sałatka na wigilijny stół i przyjęcia okolicznościowe.
Sprawdzony przepis:
Składniki na średniej wielkości półmisek: 
5 filetów śledziowych małosolnych,
3 ziemniaki średniej wielkości,
3 marchewki średniej wielkości,
2 całe jaja,
1 duża cebula,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 słoiczek majonezu (300 g),
  • Filety namoczyć na około 1 godzinę.
  • Ziemniaki, marchewkę ugotować do miękkości.
  • Jaja ugotować na twardo.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Na półmisku układamy warstwowo poszczególne składniki:
I warstwa - śledzik pokrojony w drobną kostkę, skropiony sokiem z cytryny,
II warstwa - cebula pokrojona w drobną kostkę - rozłożona równomiernie na śledziku,
III warstwa -  2 łyżki majonezu smarujemy tak, aby całość była pokryta majonezem, 
IV warstwa -  potarkowane ziemniaki na dużych oczkach,
V warstwa  - ponowanie 2 łyżki majonezu - pokrywamy całą powierzchnię ziemniaków,
VI warstwa - potarkowana marchewka na dużych oczkach,
VII warstwa - 2 łyżki majonezu, smarujemy tak aby zakryć całą marchewkę,
Całość posypujemy tarkowanym jajkiem. 
Aby uzyskać ładny efekt, wystarczy posypać boki tarkowanym białkiem, a środek starkowanym żółtkiem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień - jak wszystko przejdzie smakiem.

Smacznego:

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makowiec z jabłkami

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, śmiało można powiedzieć, że MAKOWIEC BEZ ROBOTY.
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie maku, ale i z tą czynnością można sobie poradzić. Dodanie jabłek do maku sprawia, że makowiec nie jest suchy tylko wilgotny, natomiast  bakalie poprawiają smak i aromat tego ciasta.
Sprawdzony przepis: 
30 dag maku,
1 i 1/2 szklanki mleka  (do sparzenia maku),
1 i 1/3  szklanki cukru (250 g), 
1 kostka margaryny (250 g),  
6 jaj, 
8 sporych łyżeczek kaszy manny, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 kropli olejku migdałowego,
Ponadto:
4 średniej wielkości jabłka, 
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki suszonej żurawiny, 
2 łyżki orzechów włoskich,  
Polewa:
1/3 kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki zimnej wody, 
3 łyżeczki kakao,
  • Mak, sparzyć i zemleć w maszynce (wystarczy raz).
  • Żółtka zmiksować z cukrem (aż masa zbieleje), a następnie dodać do maku.
  • Wlać roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać (można mikserem).
  • Następnie, wsypać kaszę manną, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
  • Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do maku razem z pozostałymi bakaliami.
  • Na końcu dodać ubitą pianę z 6 białek i wszystko delikatnie wymieszać.  
  • Blaszkę o wym. 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piec 50 - 60 minut w temp. 180 C. 
  • Po upieczeniu polać polewą czekoladową. (wszystkie składniki zagotować i zmniejszyć ogień, mieszać do momentu, aż masa lekko zgęstnieje, (nie gotować) - odstawić i ciepłą polewać.
Dobra rada:
Aby mak był smaczniejszy, dobrze jest go zalać mlekiem i gotować około 15 minut, po czym odstawić na około 2-3 h pod przykryciem do spęcznienia, po wystudzeniu zmielić.
Aby skrócić maksymalnie czas przygotowania makowca, mak najlepiej sparzyć na noc.  
Po upieczeniu odwracamy go górą do dołu i zdejmujemy papier, następnie polewamy przygotowaną polewą czekoladową. 







niedziela, 7 grudnia 2014

Kaczka pieczona w czerwonej kapuście

Wyjątkowo ekskluzywne danie, doskonałe na przyjęcia okolicznościowe i świąteczne.
Wbrew pozorom przygotowanie kaczki nie jest trudne, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Sprawdzony przepis:
Składniki:  
1 sprawiona kaczka około 1,5 kg,
sól, pieprz, 

1 łyżeczka majeranku,

szczypta roztartego rozmarynu, 
2 ząbki czosnku,  
2 łyżki masła,
Kapusta:
1 mała główka czerwonej kapusty około 1 kg,
1 szklanka czerwonego wina,

2 łyżki oleju,
2 cebule, 
sól, pieprz,  
sok z grubszego plastra cytryny,
Sposób przyrządzenia:
  • sprawioną kaczkę opłukać,
  • natrzeć dobrze przyprawami od środka i na zewnątrz (solą, pieprzem, sproszkowanym majerankiem, roztartym w ręku rozmarynem i czosnkiem),
  • odstawić na dobę w chłodne miejsce, żeby skruszała i przeszła przyprawami,
  • następnie włożyć kaczkę do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywą,
  • na wierzch kaczki po wiórkować masło, podlać 1 szklanką wody i piec około 1,5 godziny w 200 C. 
  • na patelni rozgrzać olej, dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną w piórka cebulę,  dusić około 10 minut, 
  • przyprawić solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z 1 grubszego plasterka cytryny,
  • podlać szklanką czerwonego wina i dusić jeszcze około 5 minut.
  • prawie upieczoną i zrumienioną kaczkę wyjąć, podzielić na małe porcje, 
  • podsmażoną kapustę przełożyć do naczynia w którym piekła się kaczka, na nią poukładać porcje kaczki,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i wszystko razem piec około 30 minut.  
  • podawać gorącą razem z czerwoną kapustką. 

Dobra rada:
1. Należy pamiętać, iż czas pieczenia zależy od wagi mięsa, na każdy 1 kg - 1 h pieczenia.
2. Jeżeli chcemy ułatwić sobie czas przyrządzenia kaczki, to możemy dzień wcześniej upiec kaczkę, przygotować kapustę i wszystko ułożyć w naczyniu.
Przed podaniem do stołu, przygotowaną potrawę pieczemy i podajemy gorącą na półmisku razem z czerwoną kapustą. 

środa, 3 grudnia 2014

Keks jabłkowy z żurawiną w białej czekoladzie

Rewelacyjny, najprostszy i najtańszy keks jaki do tej pory robiłam. Wszystkie składniki w jednej misce zmiksowałam, na końcu dodałam jabłka i żurawinę. Całość polałam białą czekoladą.
Sprawdzony przepis:
3 duże  jaja,

1 szklanka cukru (250 g),
1 cukier waniliowy,
2/3 szklanki oleju, 
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
1/2 łyżeczki cynamonu, 
1 łyżka kakao,
szczypta soli
2 łyżki suszonej żurawiny, (obsypanej w 1 łyżce mąki).
3 średniej wielkości jabłka,
  • Całe jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zbieleje.
  • Do jaj wlać olej i połączyć mikserem.
  • Następnie do masy dosypywać (po ściankach miski) obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 
  • Na końcu dosypać kakao.
  • Następnie dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę i żurawinę.
  • Formę keksową o wym. 30 cm. x 11 cm. wyłożyć papierem do pieczenia
    lub wysmarować masłem i obsypać bułką. Wylać do niej ciasto.
  • Piec około 75 minut w temp. 180 C.     
  • Po upieczeniu keks wyłożyć na deskę (górą do dołu) tak aby spód był na wierzchu.
Biała polewa
2 tabliczki białej czekolady po 100 g.

4 łyżki wody.
  • W małym rondelku zagotować wodę.
  • Następnie dodać połamaną czekoladę w małe kawałeczki.
  • Mieszać cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści (nie gotować - bo się zważy).
  • Przestudzoną czekoladą polać przestudzony keks.
Dobra rada:
1. Aby osiągnąć efekt ciasta marmurkowego, po dodaniu kakao do ciasta mieszamy lekko widelcem (nie miksujemy).
2. Aby keks po upieczeniu był równy, należy przez pierwsze 30 minut piec w niskiej temperaturze
 170 C. Po tym czasie jak podrośnie i lekko się zapiecze należy przekroić ciasto nożem wzdłuż blaszki, aby nadmiar powietrza zebrany w środku odparował. Następnie podnosimy temperaturę do 180 C. i pieczemy przez kolejne 40 - 45 minut.