Ads 468x60px

środa, 14 maja 2014

Tort kumunijny z bitej śmietany z serkiem "Ricotta"

Efektowny tort komunijny o wyjątkowym kształcie, a przy tym wyśmienity w smaku.
To wszystko za sprawą dodania serka Ricotta do bitej śmietany.
Delikatna biała dekoracja zdobiona złotymi cukrowymi perełkami  
oraz  jadalnych stokrotkami z opłatka przyciąga wzrokiem.
Tort w kształcie kielicha króluje na przyjęciach komunijnych.
Sprawdzony przepis,
Porcja na jeden spód biszkoptowy jasny:

Pieczemy osobno 3 takie same spody z poniższych składników.
2 duże jaja XXL,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki octu,
szczypta soli, 

1 łyżka oleju.

Spód biszkoptowy ciemny:
Pieczemy osobno 1 biszkopt ciemny z podanych składników.
Wszystkie składniki takie same  jak wyżej z tym, 
że do biszkoptu ciemnego dosypujemy 1 łyżeczkę kakao,
w zamian odbieramy 1 łyżkę mąki tortowej.
Pieczemy osobno 1 biszkopt ciemny z podanych składników.

Sposób wykonania biszkoptów:
Wbijamy żółtka do małej miseczki zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia, 
mieszamy i odstawiamy, po chwili żółtka zaczną rosnąć.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier, wyrośnięte żółtka,

a następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olej, mieszamy.
Gotowy biszkopt wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temp.180 C. 
Pieczemy 3 jednakowe jasne biszkopty i jeden ciemny.

2 jasne biszkopty i 1 ciemny przeznaczamy do przygotowania prostokątnego tortu. 
Natomiast 1 jasny biszkopt posłuży nam do wykrojenia kielicha i opłatka.
Do tego celu najlepiej posłuży nam kartka papieru w kratkę formatu - A4 
Składamy ją w poprzek i tylko wycinamy boki formułując ładny kształt kielicha,
z długości podcinamy tylko 0,5 cm kielicha od góry. Robiąc lekkie zagłębienie.
Tak przycięty kształt kielicha przykładamy na ułożony w poprzek biszkopt
 i wycinamy dwa jednakowe kielichy oraz dwa kółeczka, które posłużą nam jako opłatek.
Nasączenie: 
2 szklanki przegotowanej zimnej wody,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka cukru,
 
Nasączamy, każdy placek biszkoptowy z osobna po położeniu na masę,
lejąc 1 łyżeczkę wody wzdłuż przez całą długość formy (raz przy razie). 
Postępujemy tak z każdym plackiem.
Masa:

Bita śmietana z serkiem Riccota.

Potrzebujemy wszystkich składników po 2 x,

Składniki na 1 warstwę:

1 pojemnik śmietany kremówki 30% (330 ml),
1/2 serka Ricotta (125g) - ser serwatkowy niedojrzewający,
1 duży cukier waniliowy (16 g), 

1 łyżeczka cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki mleka, 
kilka kropli soku z cytryny,
Żelatynę wsypać do szklanki,
zalać niewielką ilością zimnej wodą, tak żeby była pokryta.
Po napęcznieniu żelatynę zalać wrzącym mlekiem do wysokości 1/3 szklanki i wymieszać,
aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
Żelatynę najlepiej rozpuszczać w szklance żaroodpornej, ponieważ żelatyna szybko stygnie,
jeżeli przegapimy moment tężenia, żelatynę w takiej szklance możemy podgrzać na wolnym ogniu.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder,
następnie dodać serek 1/2 opakowania serka Riccota, wszystko razem wymieszać mikserem.
Na końcu dolewamy przestudzoną lecz płynną żelatynę i mieszamy,
tak przygotowaną masę od razu wylewamy na nasączony jasny biszkopt.
Przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem i ponownie przygotowujemy  
2 warstwę masy, taką samą jak pierwszą.  
Wylewamy na nasączony ciemny biszkopt i przykrywamy jasnym biszkoptem.
Wstawiamy do lodówki. 
W tym czasie przygotujemy masę do przełożenia kielicha i opłatka.
Przygotowanie kielicha:
1 pojemnik śmietany kremówki 30% (330 ml),
1 duży cukier waniliowy (32 g), 
1 łyżeczka cukru pudru, 
1 łyżeczka z  czubkiem żelatyny,
1/3 szklanki mleka, 
kilka kropli soku z cytryny,
Kolejność przygotowania masy jak wyżej.
Połową tej masy przekładamy kielich i opłatek, resztą masy smarujemy cieniutko wierzch tortu prostokątnego i od razu układamy na nim kielich i opłatek, żeby wszystko razem się połączyło.
Dekoracja tortu:
1 opakowanie bitej śmietany w proszku,
1 szklanka mleka
Śmietanę w proszku ubić z mlekiem 

1 pojemnik śmietany kremówki 30% (330 ml),
1 łyżeczka cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki mleka, 
2 - 3 krople soku z cytryny.
Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę
oraz ubitą śmietanę w proszku, połączyć obie śmietany.
Masę śmietanową przekładać do dekoratora  i od razu dekorować tort w/g własnej inwencji twórczej.
.
Dobra Rada:
Tort z bitej śmietany najlepiej smakuje na drugi dzień, ponieważ musi przejść wilgocią i smakiem. 
Jeżeli przepis przewiduje dodanie kakao do ciasta, to należy wymieszać go z mąką,
ponieważ dodanie samego kakao psuje strukturę biszkoptu.
Mąkę do biszkoptu, zawsze dosypujemy po ściankach miski
nigdy zaś do środka, wówczas będziemy mieli gwarancję, że biszkopt nie opadnie.  

Do pieczenia biszkoptów wykładamy tylko spód formy papierem pergaminowym,
po to żeby biszkopt przykleił się do boków formy, wówczas każdy płat będzie równy
i
nie zapadnie się do środka.
Spody do tortów, najlepiej piec każdy z osobna, ponieważ góra i dół biszkoptu dobrze się wypieka
i przy nasączeniu i przekładaniu masą nic się nie zapadnie.
 
Należy pamiętać, iż z upieczonego biszkoptu należy ściąć skórkę i dopiero przekładać masą.
Serek Ricotta (ser serwatkowy niedojrzewający) o masie 250 g
można zakupić w każdym Markecie.
Jeżeli będziecie mieli pytania, służę radą i pomocą.  

3 komentarze:

  1. Boski! Wygląda jak z cukierni. Jestem pełna podziwu dla Pani talentu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak dodać do kremu z ricotty bitej śmietany truskawki żeby był truskawkowy krem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super tort ja w maju będę robić tort dla chrześniaka,ale chyba zrobię z opoatkiem

    OdpowiedzUsuń