Ads 468x60px

czwartek, 28 listopada 2013

Ciasto do "Pizzy"


Będzie miało odpowiednią strukturę i zawsze ładnie wyrośnie, jeśli zachowamy
odpowiednie  proporcje i dobrze je wyrobimy.
 

Trzeba tylko zapamiętać, że wszystkie składniki muszą zaczynać się liczbą 2: 
2 szklanki mąki, 
2 dag drożdży, 
2 płaskie łyżeczki cukru, 
2 łyżki oleju, 
200 ml ciepłej wody (1 szklanka), 
2 dag soli (płaskie pół łyżeczki). 
Wszystkie składniki  razem mieszamy, wyrabiamy, jeżeli ciasto klei się do rąk
- dosypujemy dodatkową niewielką ilość mąki, tak żeby ciasto dało się łatwo wyrobić.
Całą powierzchnię ciasta posypujemy mąką  przykrywamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.
 Porcja  ta wystarcza na jedną dużą blachę (forma z piekarnika)
lub dwie porcje, jeżeli będziemy piec w okrągłej tortownicy.
Przydatna wskazówka:
Za nim nałożymy farsz na ciasto, najpierw trzeba posmarować ciasto rozrobioną
1 łyżeczką koncentratu  pomidorowego z niewielką ilością wody.
Następnie posypać odrobiną starkowanego sera żółtego, wówczas farsz
nie będzie odstawał od reszty ciasta, na wierzch posypać odrobiną  ziół  do pizzy.
A dopiero później  nałożyć farsz w/g uznania, później ser i doprawić.
Piec  około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 200 C.
Należy pamiętać, że wszystkie składniki jakie dodajemy do pizzy 
np. pieczarki, papryka, cebula,najlepiej jak będą surowe.
Wówczas cały smak pozostanie na pizzy a nie na patelni, tym sposobem również pozbędziemy się nadmiaru  niepotrzebnego tłuszczu.  

wtorek, 26 listopada 2013

Karkówka w kiszonej kapuście

Aromatyczna, pachnąca "Karkówka w kiszonej kapuście".
Danie wyjątkowo smaczne i  bez roboty. 
Zadowoli każde wybredne podniebienie przy świątecznym stole.
Składniki:
1,5 kg karkówki (10 plastrów),
1 kg kiszonej kapusty, 
4 średniej wielkości jabłka,
10 dag suszonych śliwek bez pestek,
4 ząbki czosnku, 
3 cebule,
sól, pieprz, majeranek,
olej,
mąka do obtoczenia,
Wykonanie:
Karkówkę dzielimy na plastry grubości około 0,5 cm,
- nacieramy roztartym czosnkiem,
- oprószamy solą, pieprzem i delikatem czerwonym  (przyprawa do mięs).
- każdy plaster obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. 
Kapustę przelewamy wodą
, odciskamy i siekamy.  Tak przygotowaną kapustę
dodajemy  do cebuli, mieszamy, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem,
podlewamy niewielką ilością  wody i dusimy około 10 minut.
Jabłka obieramy,  usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Śliwki kroimy na 4 części.
Wysokie naczynie żaroodporne wykładamy najpierw przesmażoną kapustą,
następnie układamy połowę pokrojonych  w ósemki jabłek oraz połowę pokrojonych  śliwek.
Kolejno układamy podsmażone plastry karkówki i ponownie przekładamy kapustą i karkówką.
Całość przykrywamy kapustą i układamy pozostałe jabłka i śliwki,
(dla urozmaicenia do kapusty można dodać suszoną żurawinę, lub zakupić gotową kapustę z żurawiną.) Przykrywamy pokrywą żaroodporną wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C.
i pieczemy przez około 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C.
i dopiekamy jeszcze przez kolejne 30 - 40 minut.

czwartek, 21 listopada 2013

Wypasiona szarlotka z brzoskwiniami

Szarlotka, bardzo prosta i smaczna, a dlatego wypasiona ponieważ,
do jabłek dodajemy
brzoskwinie i galaretkę a do piany budyń.
Ciasto  nie jest wymagające jeżeli chodzi o stopień trudności i czas pracy. 

Testowałam  przeróżne przepisy na ciasto kruche ale ten z dodatkiem amoniaku spożywczego jest rewelacyjny.
Sprawdzony przepis:
Ciasto: 
3 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 żółtka, (białka pozostawiam na bezę),

1 kostka margaryny, 2 łyżki smalcu), 

1 szklanka cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

kilka kropli zapachu waniliowego, 
1/2 łyżeczki amoniaku (do wypieków),

- można zakupić w sklepie spożywczym.
Mąkę, cukier, tłuszcz, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką,
Amoniak wymieszać z 1 czubatą łyżką  śmietany 18% i dodać do ciasta, szybko zagnieć kulę.
(długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
Ciasto podzielić na dwie części
(jedną większą 3/4 ciasta i drugą mniejszą 1/4 ciasta).
Większą część zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc a na drugi dzień piec.
Drugą mniejszą część  zamrozić, łatwiej będzie nam potarkować na  wierzchu ciasta.
Większą część ciasta wylepiamy formę do pieczenia i gęsto nakłuwamy widelcem,
podpiekamy przez  około 15 minut w temp. 200 C.
Masa  jabłkowo - brzoskwiniowa:
1 kg jabłek winnych, lub 1 słoik prażonych jabłek,
4 połówki brzoskwiń,
sok z połowy cytryny,
1 cukier waniliowy, 
3 łyżki cukru (do smaku zależy od kwasowości jabłek), 
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym,
Jabłka obrać, usunąć  gniazda nasienne, pokroić  w ósemki, skropić sokiem z cytryny, 
dusić około 15 minut z 4 łyżkami wody, cukrem waniliowym i  cukrem.
Do gorącej masy jabłkowej dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i galaretkę w proszku,
całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę wykładamy na podpieczony  kruchy spód.
Beza budyniowa:
4 białka
2 łyżki cukru pudru, 
1 budyń śmietankowy mały (40g),
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i budyń.
Budyniową bezę wylewamy na masę jabłkową.
Na wierzch tarkujemy schłodzone pozostałe kruche  ciasto.
Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C.  

poniedziałek, 18 listopada 2013

Wieniec makowy z migdałami

Każda Pani domu ma swoje wypróbowane przepisy, ja również mam
swój sprawdzony przepis na wieniec makowy z ciasta drożdżowego.

Zapewne będzie smakował i Wam. Ponacinany kilka razy
po obwodzie nie tylko wygląda apetycznie ale i efektownie.

Sprawdzony przepis,
Ciasto drożdżowe:
1/2 kg mąki pszennej,
3 dag drożdży,
1/2 kostki masła,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklanki cukru,
1 jajko, 
1/2 łyżeczki soli,
skórka otarta z 1 cytryny,
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże, wlać lekko podgrzane mleko,
dodać skórkę cytrynową, sól, cukier, jajko i drobniutkie wiórki masła. Wymieszać montefką.
Następnie wyrobić ręcznie, jeżeli ciasto jest za luźne i klei się do rąk, można podsypać
dodatkowo niewielką ilością mąki.
Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
1/2 szklanki mielonego maku,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
1/2 szklanki rumu lub czerwonego wina,
10 dag rodzynek,
10 dag mielonych migdałów,
1 łyżka owoców kandyzowanych,
1/2 łyżeczki cynamonu,
żółtko, 1 łyżka mleka - do posmarowania,
Rodzynki wraz z owocami kandyzowanymi zalać rumem lub winem, odstawić na 30 minut.
Mielony mak, wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć.
Śmietankę ubić, dodać cukier, mielone migdały, cynamon na końcu dodać przestudzony
mak i bakalie odciśnięte z rumu. Masę wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, cały posmarować nadzieniem makowym. 
Zwinąć w luźny rulon.                       
    Ułożyć w dużej tortownicy, wysmarowanej masłem, w środek wstawić komin.
    Struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, odstawić na 20 minut.
    Wieniec naciąć nożem po kole 3 razy (przed pieczeniem).
    Piec 40 minut w temp.180 C.
    Po upieczeniu polać lukrem i posypać rozdrobnionymi orzechami i prażonymi na suchej
    patelni płatkami migdałowymi.
    Lukier:
    2 łyżki stołowe mleka,
    2 czubate łyżki cukru pudru, 
    Do szerokiego kubeczka wlać mleko, następnie partiami dosypywać cukier puder 
    i ucierać, można dodać kilka kropli rumu.



    piątek, 15 listopada 2013

    Śmietankowa "Fantazja"

    Fantazyjne śmietankowe szaleństwo zaczyna się od pieczenia biszkoptów,
    potem I masa, II masa i nadchodzi prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 
    Wspaniałe połączenie składników: bitej śmietany, jogurtu i galaretki nadaje temu wypiekowi lekkość i wyjątkowy smak. 
    Daj się skusić i wypróbuj, na początku może wydawać się trudne ale wbrew pozorom jest bardzo łatwe.

    Sprawdzony przepis
    Biszkopt jasny
    :

    3 jaja,
    1/2 szklanki mąki,

    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier,  żółtka  a na końcu
    przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Smarujemy tylko spód blachy lub wykładamy papierem pergaminowym, boków nie smarujemy. po upieczeniu boki objedziemy  nożem i wówczas biszkopt będzie równy i nie opadnie.
    Pieczemy w temp. 180 C. przez 20 minut.
    Biszkopt ciemny:
    składniki takie same jak wyżej,
    dodatkowo dodajemy 1 łyżkę kakao w zamian odbieramy 1 łyżkę mąki pszennej,
    Kakao przesiewamy razem z mąką, ponieważ dodanie samego kakaa psuje strukturę ciasta.

    I warstwa - masa śmietankowa:
    1 pojemnik śmietany 30% - (330g), 
    1 cukier waniliowy (16 g),
    1 łyżka cukru pudru,
    1 galaretka zielona np. agrestowa lub kiwi,
    1 galaretka czerwona np. wiśniowa lub truskawkowa,
    1  czubata łyżeczka żelatyny,
    Galaretki` gotujemy  każdą z osobna w 1 i 1/2 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.
    Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalewamy  wrzątkiem  do wysokości 1/3 szklanki mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy kolejno, cukier puder, cukier waniliowy oraz  przestudzoną lecz płynną żelatynę, następnie dodajemy połowę pokrojonych w kostkę kolorowych galaretek.
    Masę wykładamy na lekko nasączony ciemny biszkopt. Przykrywamy białym płatem biszkoptu.
    Biszkopt biały smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

    II warstwa - masa śmietankowo - jogurtowa:
    1 pojemnik śmietany 30 % - (330g), 
    1 cukier waniliowy (16 g),
    1 łyżka cukru pudru,
    1 mały jogurt (180g),
    2 łyżeczki żelatyny,
    Sposób wykonania taki sam jak wyżej z tym, że zamiast galaretek dodajemy jogurt i zwiększamy o jedną łyżeczkę  żelatyny więcej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzącej wody.
    Do masy jogurtowej można dodać owoce. np. brzoskwinie z puszki lub owoce z konfitury,
    ja dodałam odsączone maliny z konfitury. Wszystko zależy od naszej fantazji  i od tego jakimi owocami dysponujemy.
    Masę wykładamy na biały biszkopt posmarowany dżemem.
    Całość zalewamy galaretką wiśniową i dekorujemy częścią kremu oraz zdobimy pozostałymi kawałkami kolorowej galaretki.

    Smacznego:)

    wtorek, 5 listopada 2013

    Wspaniałe ciasto "Wuzetka"

    Idealna "W-Z", sprawdzony przepis, przygotowany dla osób które lubią 
    delektować się dobrym smakiem
    , nie jest skomplikowane ani za drogie.
    Zrobienie tego ciasta wymaga odrobinę cierpliwości a efekt murowany, 
    Sprawdzony przepis,
    Ciasto:
    1 szklanka cukru, 
    4 jaja,
    1 kostka margaryny,
    3/4 łyżki kakao,
    1 szklanka mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,

    2 łyżki ciemnego kakao,
    1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
    0,5 płaskiej łyżeczki sody,
    Ucieramy margarynę  z cukrem i żółtkami na gładką masę. 
    Powoli dodajemy przesiane obydwie mąki wymieszane z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, 
    na
    końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
    Wykładamy na prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.180 C. pieczemy około 40 minut.
    Krem:
    1 szklanka cukru pudru,
    1 całe jajko i 2 żółtka, 
    cukier waniliowy 16 g,
    2 kubeczki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (małe),
    1 kostka margaryny "Kasia"

    2 płaskie łyżeczki żelatyny,
    (zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia, po czym zalać jak najmniejszą  ilością wrzącej wody około 1/3 szklanki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia).

    Cukier,  jajko i żółtka ubijamy na parze, (na gotujący się garnek z wodą wstawiamy miskę z podanymi składnikami i miksujemy, aż masa zbieleje), odstawiamy do wystudzenia.
    W tym czasie ucieramy margarynę "Kasię", następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej, oraz kolejno dodajemy po łyżce serka, na końcu dodajemy przestudzoną lecz płynną żelatynę.
    Upieczony placek przekroić na połowę, lekko nasączyć - wodą z cytryną - przełożyć kremem, polać dowolną  polewą czekoladową (tabliczkę czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki) i udekorować kremem robiąc kleksy,

    Smacznego :)