Aromatyczna, pachnąca "Karkówka w kiszonej kapuście".
Danie wyjątkowo smaczne i bez roboty.
Zadowoli każde wybredne podniebienie przy świątecznym stole.
Składniki:
1,5 kg karkówki (10 plastrów),
1 kg kiszonej kapusty,
4 średniej wielkości jabłka,
10 dag suszonych śliwek bez pestek,
4 ząbki czosnku,
3 cebule,
sól, pieprz, majeranek,
olej,
mąka do obtoczenia,
Wykonanie:
Karkówkę dzielimy na plastry grubości około 0,5 cm,
- nacieramy roztartym czosnkiem,
- oprószamy solą, pieprzem i delikatem czerwonym (przyprawa do mięs).
- każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Kapustę przelewamy wodą, odciskamy i siekamy. Tak przygotowaną kapustę
dodajemy do cebuli, mieszamy, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem,
podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 10 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Śliwki kroimy na 4 części.
Wysokie naczynie żaroodporne wykładamy najpierw przesmażoną kapustą,
następnie układamy połowę pokrojonych w ósemki jabłek oraz połowę pokrojonych śliwek.
Kolejno układamy podsmażone plastry karkówki i ponownie przekładamy kapustą i karkówką.
Całość przykrywamy kapustą i układamy pozostałe jabłka i śliwki,
(dla urozmaicenia do kapusty można dodać suszoną żurawinę, lub zakupić gotową kapustę z żurawiną.) Przykrywamy pokrywą żaroodporną wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C.
i pieczemy przez około 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C.
i dopiekamy jeszcze przez kolejne 30 - 40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniamniuśne. Szybkie do przygotowania i bardzo dobre. Lilu dawaj więcej takich przepisów!!! Piotr W.
OdpowiedzUsuń