Ads 468x60px

wtorek, 26 listopada 2013

Karkówka w kiszonej kapuście

Aromatyczna, pachnąca "Karkówka w kiszonej kapuście".
Danie wyjątkowo smaczne i  bez roboty. 
Zadowoli każde wybredne podniebienie przy świątecznym stole.
Składniki:
1,5 kg karkówki (10 plastrów),
1 kg kiszonej kapusty, 
4 średniej wielkości jabłka,
10 dag suszonych śliwek bez pestek,
4 ząbki czosnku, 
3 cebule,
sól, pieprz, majeranek,
olej,
mąka do obtoczenia,
Wykonanie:
Karkówkę dzielimy na plastry grubości około 0,5 cm,
- nacieramy roztartym czosnkiem,
- oprószamy solą, pieprzem i delikatem czerwonym  (przyprawa do mięs).
- każdy plaster obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. 
Kapustę przelewamy wodą
, odciskamy i siekamy.  Tak przygotowaną kapustę
dodajemy  do cebuli, mieszamy, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem,
podlewamy niewielką ilością  wody i dusimy około 10 minut.
Jabłka obieramy,  usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Śliwki kroimy na 4 części.
Wysokie naczynie żaroodporne wykładamy najpierw przesmażoną kapustą,
następnie układamy połowę pokrojonych  w ósemki jabłek oraz połowę pokrojonych  śliwek.
Kolejno układamy podsmażone plastry karkówki i ponownie przekładamy kapustą i karkówką.
Całość przykrywamy kapustą i układamy pozostałe jabłka i śliwki,
(dla urozmaicenia do kapusty można dodać suszoną żurawinę, lub zakupić gotową kapustę z żurawiną.) Przykrywamy pokrywą żaroodporną wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C.
i pieczemy przez około 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C.
i dopiekamy jeszcze przez kolejne 30 - 40 minut.

1 komentarze:

  1. Mniamniuśne. Szybkie do przygotowania i bardzo dobre. Lilu dawaj więcej takich przepisów!!! Piotr W.

    OdpowiedzUsuń