Ads 468x60px

poniedziałek, 27 października 2014

Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym

Puszysty biszkopt, kwaskowy mus jabłkowy oraz delikatny krem budyniowy 
to doskonała kompozycja smaków. Ciasto tanie i łatwe.
Wystarczy upiec biszkopt, uprażyć jabłka i ugotować budyń. 

Całość udekorować polewą czekoladową.
Sprawdzony przepis:
Biszkopt :

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju, 
  • Ubić na sztywno 3 białka z szczyptą soli.
  • Dodać cukier i ubić, aż się rozpuści.
  • Następnie dodać 3 żółtka i 2 łyżki oleju.
  • Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Biszkopt wylać do formy (23 x 33 cm) wyłożonej papierem pergaminowym.
  • Piec około 20 -25 minut w temp. 180 C.
Mus jabłkowy:
1,5 kg słodko - kwaśnych jabłek,
około 1/2 szklanki cukru (do smaku),
2 galaretki o smaku cytrynowym,
  • Jabłka obrać, pokroić w plasterki i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
  • Dodać cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić około 10 minut.
  • Do gorącej masy dodać suchą galaretkę i dobrze rozmieszać, aż galaretka się rozpuści i masa zrobi się rzadka.
  • Odstawić na kilka minut do przestudzenia.
  • Gdy masa jabłkowa lekko przestygnie, wyłożyć ją na nasączony biszkopt.
Nasączenie:
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody,
dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny,
i 1 łyżeczkę cukru, 
Lekko nasączyć biszkopt, polewając łyżką stołową wzdłuż blaszki.. 

Krem budyniowy: 
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru, 
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej, 
1 kostka margaryny KASIA temp. pokojowa (200 g),
  • 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W drugiej szklance mleka rozprowadzić obydwie mąki i żółtka.
  • Do gotującego mleka wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami.gotować do czasu, aż pojawią się bąble.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • Margarynę KASIĘ utrzeć i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • Krem budyniowy wyłożyć na masę jabłkową.
Wierzch polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady z 2 łyżkami wody),  lub posypać potarkowaną tabliczką czekolady na grubych oczkach.  

Dobra rada:
Aby maksymalnie skrócić czas przygotowania ciasta w pierwszej kolejności proponuję ugotować budyń, ponieważ najdłużej stygnie. Następnie przygotować mus jabłkowy, a na końcu upiec biszkopt. 
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu wykładamy papierem pergaminem tylko spód formy.
Biszkopt podczas pieczenia przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze, 
po upieczeniu boki biszkoptu objedziemy nożem od blachy.
Żeby mus jabłkowy ładnie przykleił się do biszkoptu, należy ściąć wierzchnią skórkę i dopiero nasączyć biszkopt po czym wylać gorący mus. Można też odwrócić biszkopt spodem do góry.

środa, 15 października 2014

Ptasie mleczko cytrynowe z bitą śmietaną


Delikatne, puszyste ptasie mleczko o smaku cytrynowym na bazie bitej śmietany i serka waniliowego. Przepis bardzo prosty i szybki.
Sprawdzony przepis.
Spód:

12 sztuk okrągłych biszkoptów, 
10 sztuk podłużnych biszkoptów,
1 galaretka o smaku cytrynowym,
1 łyżeczka masła - do smarowania formy,
  • Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody,
  • Spód tortownicy o średnicy 26 cm. wysmarować masłem i wyłożyć okrągłymi biszkoptami, 
  • Natomiast boki wyłożyć połówkami podłużnych biszkoptów. 
  • Całość zalać tężejąca galaretką. Odstawić do lodówki.
Pianka cytrynowa: 
2 galaretki o smaku cytrynowym,
1 śmietana 30 % (330 ml),
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (400 g),
1 spora łyżka cukru pudru, 
1 cukier waniliowy (16 g),
  •  Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do wystudzenia,
  •  Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
  •  Do ubitej śmietany dodać stopniowo serek waniliowy i miksować na wolnych obrotach,
  •  Następnie dodać tężejącą galaretkę i mieszamy,
  •  Gotową masę wylać na biszkopty.                                                                                                                                                                             
    Bita śmietana:
    1 śmietana 30 % 330 ml,
    1 płaska łyżka cukru pudru,
    1 opakowanie Śmietan - fix, 
    1/3 tabliczki czekolady mlecznej,
    • Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i na końcu śmietan - fix, 
    • Ubitą śmietanę wylać na masę cytrynową, całość posypać starkowaną czekoladą. 
    Dobra Rada:
    Aby skrócić maksymalnie czas przyrządzenia Ptasiego Mleczka proponuję na samym początku 
    rozpuścić galaretki, ponieważ studzenie ich zajmuje najwięcej czasu. 
    Można też rozpuszczoną galaretkę wstawić do większego garnka z zimną wodą. 
    Smacznego:)


     

    niedziela, 5 października 2014

    Pyzy "obżartuchów"

    W sezonie jesiennym dużym powodzeniem cieszą się potrawy z ziemniaków.
    Pyzy ziemniaczane to istny raj dla podniebienia, zwłaszcza gdy je sami przyrządzimy.
    Przepis prosty i tani. Największa trudność to przyrządzenie masy ziemniaczanej.
    Żeby sobie ułatwić pracę do tego celu można użyć elektrycznej maszynki do warzyw. 
    Sprawdzony przepis:
    Składniki:  
    3 kg ziemniaków surowych,
    1 kg ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie,
    0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego),
    sól, pieprz,
    przyprawa "Delikat do mięs"
    2 spore cebule,
    10 dag boczku, 
    Sposób przyrządzenia:
    • Mięso mielone przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą "Delikat". 
    • 1 kg ugotowanych ziemniaków, dobrze utłuc na ciepło, odstawić do przestudzenia. 
    • Pozostałe 3 kg ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub do tego celu wykorzystać elektryczny sprzęt.
    • Przetarte ziemniaki włożyć do woreczka z mocnego płótna lub użyć lnianej kuchennej ściereczki, odcisnąć sok do miski.
    • Gdy sok ustoi się i opadnie na dno ziemniaczana mąka - zlać sok z wierzchu, a mąkę dodać do odciśniętej surowej masy ziemniaczanej.
    • Surową masę ziemniaczaną połączyć z gotowanymi ciepłymi ziemniakami. 
    • Dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę ziemniaczaną.
    • Formować podłużne nieduże placki.
    • W środek wkładać 1 łyżkę mięsa mielonego.
    • Nastawić w dużym płaskim rondlu wodę, zagotować, posolić.
    • Do wrzątku wkładać pyzy.
    • Gotować partiami około 12 - 15 minut od wypłynięcia.(na wolnym ogniu).
    • W tym czasie zrumienić boczek i zeszklić pokrojoną  w krążki cebulę.
    Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową, od razu układać na półmisek i polewać skwareczką z cebulą.
    Z tej proporcji wychodzi około 20 pyz.

    Dobra Rada:
    1. Żeby masa ziemniaczana nie kleiła się do rąk przy robieniu pyz,
     wystarczy za każdym razem ręce zanurzać w misce z zimną wodą.
    2. Pyzy wkładamy do garnka tak, żeby leżały tylko na dnie (nie piętrowo),
    wówczas szybko wypłyną nie pokleją się i ładnie się ugotują. 

    Smacznego :)