to doskonała kompozycja smaków. Ciasto tanie i łatwe.
Wystarczy upiec biszkopt, uprażyć jabłka i ugotować budyń.
Całość udekorować polewą czekoladową.
Sprawdzony przepis:
Biszkopt :
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju,
- Ubić na sztywno 3 białka z szczyptą soli.
- Dodać cukier i ubić, aż się rozpuści.
- Następnie dodać 3 żółtka i 2 łyżki oleju.
- Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
- Biszkopt wylać do formy (23 x 33 cm) wyłożonej papierem pergaminowym.
- Piec około 20 -25 minut w temp. 180 C.
1,5 kg słodko - kwaśnych jabłek,
około 1/2 szklanki cukru (do smaku),
2 galaretki o smaku cytrynowym,
- Jabłka obrać, pokroić w plasterki i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
- Dodać cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić około 10 minut.
- Do gorącej masy dodać suchą galaretkę i dobrze rozmieszać, aż galaretka się rozpuści i masa zrobi się rzadka.
- Odstawić na kilka minut do przestudzenia.
- Gdy masa jabłkowa lekko przestygnie, wyłożyć ją na nasączony biszkopt.
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody,
dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny,
i 1 łyżeczkę cukru,
Lekko nasączyć biszkopt, polewając łyżką stołową wzdłuż blaszki..
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 kostka margaryny KASIA temp. pokojowa (200 g),
- 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
- W drugiej szklance mleka rozprowadzić obydwie mąki i żółtka.
- Do gotującego mleka wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami.gotować do czasu, aż pojawią się bąble.
- Odstawić do wystudzenia.
- Margarynę KASIĘ utrzeć i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
- Krem budyniowy wyłożyć na masę jabłkową.
Dobra rada:
Aby maksymalnie skrócić czas przygotowania ciasta w pierwszej kolejności proponuję ugotować budyń, ponieważ najdłużej stygnie. Następnie przygotować mus jabłkowy, a na końcu upiec biszkopt.
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu wykładamy papierem pergaminem tylko spód formy.
Biszkopt podczas pieczenia przyklei się do bocznych ścianek i równo się upiecze,
po upieczeniu boki biszkoptu objedziemy nożem od blachy.
Żeby mus jabłkowy ładnie przykleił się do biszkoptu, należy ściąć wierzchnią skórkę i dopiero nasączyć biszkopt po czym wylać gorący mus. Można też odwrócić biszkopt spodem do góry.