Pages

środa, 15 maja 2013

Pomysł na paprykę

Papryka, warzywo to jest cennym źródłem witaminy C,
100 g papryki zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę,
dlatego tez powinno się ją jeść jak  najczęściej - jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Sprawdzony przepis na paprykę  marynowaną,
(bardzo smaczna - słodko - kwaśna).
Proporcja:
6 szklanek wody, 
1 szklanka octu, 
5 płaskich lyżek cukru, 
2 płaskie łyżki soli, 
z podanych  składników   zagotować  zalewę, po zagotowaniu dodać
2 lyżki miodu i wymieszać, (nie gotować), 
2 kg papryki, 
(paprykę dokładnie wymyć, ze środka owoców starannie usunąć nasiona,
 pokroić wzdłuż na  paski, poukładać w słoikach),
do każdego słoika dodać:
po 3  ziarenka pieprzu,
po 2 ziarenka ziela angielskiego,
po kawałku liścia laurowego, 
kilka ziaren gorczycy,
kilka płatków czosnku suszonego lub po 1/2 ząbka świeżego, 
Wrzącą zalewą napełnić słoje  z ułożoną papryką, a następnie do każdego słoja wlać 
po 1 łyżeczce oleju sojowego lub słonecznikowego i wstawić do pasteryzacji.
Paprykę pasteryzuje się krótko około 10 minut, żeby nie była za miękka.