Sprawdzony przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
3 łyżki cukru,
1 kostka margaryny,
5 żółtek,
cukier waniliowy,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, 1/3 ciasta wstawić do zamrożenia na około 2 h,
2/3 ciasta rozłożyć na blachę.
Masa serowa:
1/2 kg twarogu,
1 jajko całe,
1 żółtko,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 kostki masła,
1 budyń śmietankowy,
Wszystkie składniki na masę serową utrzeć, na końcu dodać rozpuszczone masło.
Masę serową wyłożyć na ciasto
Masa makowa:
1 szklanka wiórek kokosowych,
1 szklanka maku,
1 szklanka cukru,
6 białek,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem wymieszać z makiem i wiórkami na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Masę makową wylać na masę serową, następnie zamrożone ciasto potarkować na wierzch.
Całość piec około 45 - 50 minut w temp. 180 C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz