Sprawdzony przepis:
Z białek ubić pianę na sztywno z szczyptą soli, następnie dodajemy cukier,
po czym dodajemy po jednym żółtku, pod koniec ubijania wsypujemy przesianą
mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu olej.
Gotowy biszkopt zawsze wstawiamy do gorącego piekarnika.
Jeżeli biszkopty chcemy użyć, jako placki do przekładania masą, najlepiej piec je z połowy proporcji, (każdy z osobna), czyli na jeden placek potrzebujemy 2 jaja, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl, mąki, 1/2 łyżki oleju, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao.
Po upieczeniu z biszkoptów najlepiej ściąć wierzch, wówczas po przełożeniu masa nie odpadnie.
Biszkopt najlepiej się udaje gdy mąkę pszenną w 10-20 % zastąpimy mąką ziemniaczaną, gdyż nie zawiera ona glutenu, również piana ubita na sztywno unosi ciasto do góry. Jeśli chcemy dodać kakao trzeba odebrać tyle mąki ile dodamy kakao. Należy pamiętać, iż dodanie kakao na końcu do biszkoptu psuje strukturę ciasta (pozbawia je cennego powietrza), dlatego też należy wymieszać je z mąką i razem przesiać. Aby lepiej rosło można do żółtek dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu.
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki (3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej)
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki (3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia),
1 łyżka oleju.
1 łyżka oleju.
Warto wiedzieć
Biszkopt najlepiej zrobić wg kolejności:Z białek ubić pianę na sztywno z szczyptą soli, następnie dodajemy cukier,
po czym dodajemy po jednym żółtku, pod koniec ubijania wsypujemy przesianą
mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu olej.
Gotowy biszkopt zawsze wstawiamy do gorącego piekarnika.
Jeżeli biszkopty chcemy użyć, jako placki do przekładania masą, najlepiej piec je z połowy proporcji, (każdy z osobna), czyli na jeden placek potrzebujemy 2 jaja, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl, mąki, 1/2 łyżki oleju, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao.
Po upieczeniu z biszkoptów najlepiej ściąć wierzch, wówczas po przełożeniu masa nie odpadnie.
Biszkopt najlepiej się udaje gdy mąkę pszenną w 10-20 % zastąpimy mąką ziemniaczaną, gdyż nie zawiera ona glutenu, również piana ubita na sztywno unosi ciasto do góry. Jeśli chcemy dodać kakao trzeba odebrać tyle mąki ile dodamy kakao. Należy pamiętać, iż dodanie kakao na końcu do biszkoptu psuje strukturę ciasta (pozbawia je cennego powietrza), dlatego też należy wymieszać je z mąką i razem przesiać. Aby lepiej rosło można do żółtek dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu.
Jeżeli pieczesz biszkopt w tortownicy, przed wlaniem ciasta smaruj tłuszczem tylko spód natomiast boki po upieczeniu ładnie objedziesz nożem wówczas biszkopt nie zapadnie się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz