Pages

wtorek, 17 września 2013

Sernik królewski z wiśniami

Sernik który zawsze wychodzi i jest wyśmienity,
 jeżeli nie mamy wiśni możemy zastąpić je rodzynkami 
lub ananasem  kandyzowanym pokrojonym w kostkę.
Sprawdzony przepis:  
Ciasto:
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 margaryna,
3 żółtka, 
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 - 3 łyżki kakao,
Z podanych składników  zrobić kruszonkę, (nie zagniatać), tylko przesypywać przez palce.
Kruszonka powinna być lekko wilgotna, jeśli jest za sypka,
należy dodać odrobinę tłuszczu.
Masa twarogowa:
1 kg twarogu tłustego (najlepiej z kostki),
4 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
3/4 kostki margaryny KASIA,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
kilka kropli olejku migdałowego,
wiśnie z syropu lub konfitury wiśniowej,
  • Twaróg przepuścić przez maszynkę 
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,
  • Dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną margarynę,
  • Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną lub zamiennie 1 budyń śmietankowy i aromat.
  • Blaszkę wyłożyć papierem pergaminem
  • Na spód sypiemy połowę kruszonki, lekko przyciskamy,
  • Następnie wylewamy masę twarogową do której dodajemy pojedynczo wiśnie.
  • Całość posypujemy pozostałą II częścią kruszonki. 
  • Pieczemy wolno najpierw 30 minut w temperaturze 170C. a następnie  podkręcamy do 180 i pieczemy kolejne 30 - 35 minut.
  • Sernik po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach około 2 h.
Dobra rada:
Nie należy wiśni mieszać razem z twarogiem, ponieważ wiśnie zabarwią sernik,
najlepiej wiśnie łyżeczką pojedynczo powkładać w masę twarogową).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz