jeżeli nie mamy wiśni możemy zastąpić je rodzynkami
lub ananasem kandyzowanym pokrojonym w kostkę.
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 margaryna,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 - 3 łyżki kakao,
Z podanych składników zrobić kruszonkę, (nie zagniatać), tylko przesypywać przez palce.
Kruszonka powinna być lekko wilgotna, jeśli jest za sypka,
należy dodać odrobinę tłuszczu.
Masa twarogowa:
1 kg twarogu tłustego (najlepiej z kostki),
4 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
3/4 kostki margaryny KASIA,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
kilka kropli olejku migdałowego,
wiśnie z syropu lub konfitury wiśniowej,
- Twaróg przepuścić przez maszynkę
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,
- Dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną margarynę,
- Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną lub zamiennie 1 budyń śmietankowy i aromat.
- Blaszkę wyłożyć papierem pergaminem
- Na spód sypiemy połowę kruszonki, lekko przyciskamy,
- Następnie wylewamy masę twarogową do której dodajemy pojedynczo wiśnie.
- Całość posypujemy pozostałą II częścią kruszonki.
- Pieczemy wolno najpierw 30 minut w temperaturze 170C. a następnie podkręcamy do 180 i pieczemy kolejne 30 - 35 minut.
- Sernik po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach około 2 h.
Nie należy wiśni mieszać razem z twarogiem, ponieważ wiśnie zabarwią sernik,
najlepiej wiśnie łyżeczką pojedynczo powkładać w masę twarogową).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz