Ciasto:1 szklanka cukru,
½ kostki margaryny,
3 jaja,
1 szklanka mąki tortowej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną (najlepiej mikserem),
- dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia,
- na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.
- Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy 25 – 30 minut w temp. 180 C.
1kg twarogu w kostce (zmielić samemu),
5 żółtek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
½ szklanki oleju (lub ½ roztopionej kostki masła),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
(lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżka budyniu śmietankowego),
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,
- stopniowo dodajemy po łyżce zmielonego twarogu,
- następnie dodajemy tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną,
- wszystko razem miksujemy do połączenia składników.
Ciasto po przestudzeniu wyjmujemy z blaszki, kroimy na paski,
co drugi pasek wybieramy, ponownie blaszkę wykladamy pergaminem i układamy paski,
w puste miejsca wykładamy masą twarogową a drugą warstwę układamy na odwrót,
tam gdzie była masa twarogowa to na nią kładziemy ciasto a tam gdzie było ciasto masę twarogową,
Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut w temp. do 180 C. Po upieczeniu ciasto odwracamy i wykładamy na deskę, (wówczas wszystkie nierówności wyrównają się).
Całość polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki wody zagotować z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką masła, gdy polewa zacznie gęstnieć dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady mlecznej lub deserowej (100 g), wszystko mieszamy do połączenia składników (nie gotujemy - bo się zważy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz