Pages

wtorek, 17 września 2013

Sernik "Szachownica"


Sprawdzony przepis:
Ciasto:
1 szklanka cukru,
½ kostki margaryny,
3  jaja,
1 szklanka mąki tortowej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną (najlepiej mikserem), 
  • dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia,
  • na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. 
  • Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. 
  • Pieczemy 25 – 30 minut w temp. 180 C.
Masa twarogowa:
1kg twarogu w kostce (zmielić samemu),
5 żółtek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
½ szklanki oleju (lub ½ roztopionej kostki masła),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 

 (lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżka budyniu śmietankowego),
  • Żółtka ucieramy  z cukrem i cukrem waniliowym,
  • stopniowo dodajemy po łyżce zmielonego twarogu, 
  • następnie dodajemy tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną,
  • wszystko razem miksujemy do połączenia składników.
Warto wiedzieć:
Ciasto po przestudzeniu wyjmujemy z blaszki, kroimy na paski,
co drugi pasek wybieramy, ponownie blaszkę wykladamy pergaminem  i układamy paski,
w puste  miejsca wykładamy masą twarogową a drugą warstwę układamy na odwrót,
tam gdzie była  masa twarogowa to na nią kładziemy ciasto a tam gdzie było ciasto masę twarogową,
Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut w temp. do 180 C. Po upieczeniu ciasto odwracamy i wykładamy na deskę, (wówczas wszystkie nierówności  wyrównają się).

Całość polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki wody zagotować z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką masła, gdy polewa zacznie gęstnieć dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady mlecznej lub deserowej (100 g), wszystko  mieszamy do połączenia składników (nie gotujemy - bo się zważy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz