Pages

sobota, 24 stycznia 2015

Biszkoptowa szarlotka z masą kajmakową

Ciasto efektowne, połączenie kwaskowej masy jabłkowej z słodką masą kajmakową to wyjątkowa kompozycja smaków. 
Wystarczy upiec biszkopt, uprażyć jabłka i przygotować masę kajmakową.

Całość udekorować masą jogurtową.
Sprawdzony przepis:
Porcja na 1 biszkopt :

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżka oleju,
Z podanych składników upiec dwa jednakowe biszkopty.
  • Ubić na sztywno 3 białka,
  • Dodać cukier i ubić, aż się rozpuści,
  • Dodać 3 żółtka i łyżkę oleju,
  • Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, wylać do formy.
Formę do pieczenia 23 x 33 cm wyłożyć papierem pergaminem. 
Piec osobno dwa biszkopty około 20 minut w temp.180 C

Mus jabłkowy:
1,5 kg słodko - kwaśnych jabłek,
około 1/2 szklanki cukru (do smaku),
1/4 łyżeczki cynamonu, 
5 łyżek żelatyny,
  • Jabłka obrać, pokroić  w plastry lub kostkę,
  • Do rondla na dno wlać około 1/2 szklanki wody, następnie włożyć pokrojone jabłka i dusić na małym ogniu do miękkości (około 10 minut).
  • Kolejno dodać cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić około 20 minut.
  • Pod koniec dodać cynamon.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - tak żeby była pokryta w całości, gdy napęcznieje zalać jak najmniejszą ilością wrzącej wody.(wystarczy około 1/3 szklanki wrzącej wody).
  • Rozpuszczoną gorącą żelatynę wlać do gorącej masy jabłkowej.
  • Gdy masa jabłkowa lekko przestygnie, wyłożyć ją na biszkopt i drugim przykryć.  
  • Lekko nasączyć górny biszkopt.
Nasączenie:
1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody,
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżka czystej wódki,
Masa kajmakowa:
1 kostka masła Extra temp. pokojowa (200 g),
1 puszka masy kajmakowej (400 g),
1 opakowanie wyłuskanego słonecznika (200 g),
  • Słonecznik uprażyć na suchej patelni i ostudzić (1 łyżkę słonecznika odłożyć do dekoracji).
  • Masło utrzeć i dodać po łyżce masy kajmakowej (2 łyżki masy kajmakowej - bez masła odłożyć do polania ciasta), następnie wsypać wystudzony prażony słonecznik.
  • Masę wyłożyć na lekko nasączony biszkopt.
Masa jogurtowo - śmietankowa:
1 opakowanie jogurtu typu "Greckiego" - 400 g,
1 opakowanie śmietany 30% (330 ml),
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
  • Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia - tak żeby w całości była pokryta do napęcznienia, a następnie rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder.
  • Następnie dodać jogurt i lekko połączyć.
  • Kolejno wlać przestudzoną lecz płynną żelatynę.
  • Na masę kajmakową wylać masę jogurtową.
  • Polać odłożoną masą kajmakową i posypać odłożonym prażonym słonecznikiem. 
Dobra rada:
Wierzch ciasta można posypać tarkowaną czekoladą.
Aby skrócić czas przygotowania ciasta, biszkopty można upiec dzień wcześniej.
Należy pamiętać, iż masło do ucierania powinno mieć temperaturę pokojową (przynajmniej 1 godzinę przed ucieraniem - należy wyjąć z lodówki).
Druga bardzo ważna zasada - masło powinno być dobrej jakości (najlepiej Extra o zawartości tłuszczu przynajmniej 80%). nie polecam zamienników typu tłuszcz mleczy czy masmix.
Doskonałym zamiennikiem jest margaryna Kasia. 

1 komentarz: