To ciasto doskonale się mrozi - jeśli oczywiście nie zostanie w całości zjedzone.
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
1 kg mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
125g margaryny,
5 całych jaj,
5 łyżek miodu,
2 łyżki śmietany,
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
2 płaskie łyżeczki sody,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
- Wszystkie składniki włożyć do miski, wyrobić ręką jednolite ciasto, w razie potrzeby gdy ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu, można podsypać 2 łyżki mąki.
- Ciasto podzielić na trzy równe części.
- Blaszkę wysmarować oliwą wyłożyć natłuszczonym papierem.
- Ciasto przełożyć do formy (nie wałkować, tylko palcami rozprowadzić na blaszce).
- Piec każdy placek z osobna po 20 minut w temp. 180 C.
4 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1 kostka margaryny Kasia,
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej,
2 łyżki czystego alkoholu,
- Kaszę zalać 3/4 szklanki mleka.
- Pozostałe mleko zagotować.
- Do wrzącego mleka wsypać cukier i nadal gotować dodając namoczoną kaszę.
- Gotować wolno (około 10 minut), zdjąć z ognia i wystudzić.
- Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać zimną kaszę. Utrzeć krem.
- Na końcu dodać alkohol.
- Ciasto przekładać utartym kremem.
3 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1 łyżka wody,
- Wszystkie składniki włożyć do małego garnuszka.
- Gotować na wolnym ogniu około 5 minuty.
- Lekko przestudzoną polewą rozprowadzić na wierzchu ciasta.
- Idealnie pasuje rozpuszczona biała czekolada w 2 łyżkach wody.
Należy pamiętać, iż placki pieczemy 2 dni wcześniej, ponieważ po upieczeniu są twarde.
(Jak poleżą dwa dni to zmiękną).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz