Pages

wtorek, 17 września 2013

"Babka cytrynowa z żurawiną"

Babka piaskowa, bardzo smaczna, łatwa i szybko się robi.
Połączenie żurawiny z sokiem cytrynowym
to wyjątkowa kompozycja smaków.


 Sprawdzony przepis:
5 jajek,
1,5  szklanki cukru,

1 kostka margaryny, 
1 i 1/2  szklanki  mąki pszennej, 
1 szklanka  mąki ziemniaczanej, 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli do ubijania białek,
sok z jednej cytryny,
otarta skórka cytrynowa z jednej cytryny,
kilka kropli aromatu cytrynowego.
2 łyżki stołowe żurawiny (zalać wrzątkiem).

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym żółtku,
następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,
pozostałe cytrynowe składniki oraz odcedzoną żurawinę na końcu ubitą pianę z białek.
Babkę zawsze ucieramy w jedną stronę, dzięki temu napełni  się równomiernie
powietrzem i będzie pulchniejsza.
Ciasto wykładamy  do 3/4 wysokości okrągłej foremki z kominem lub do podłużnej keksówki
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 170 C. przez około 50 -60 minut.  
Żeby nie pękała i nie rosła w stożek, po 15  minutach pieczenia, należy naciąć ją nożem
w środku po obwodzie lub przeciąć wzdłuż blaszki, wówczas powietrze zebrane w środku odparuje
i babka będzie równa.
Upieczoną babkę polewamy białym cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli mamy za małą formę i  ciasto nie wchodzi nam do blaszki lub keksówki,
jest na to sposób. Pozostałe  ciasto  nałożyłam do małych foremek (muffinek),
i do każdej foremki dodałam po grubym kawałku banana i po 4 żurawiny.
Piekłam razem z babką z tym, że muffinki po 20 minutach były już  gotowe.
Przepis można urozmaicać w różny sposób ze względu na smak i zasobność produktów.
1. Do części ciasta można dodać kakao, kilka kropli olejku migdałowego i zrobić babkę marmurkową, wlewając po 2 łyżki ciasta białego i 2 łyżki ciasta ciemnego, 
można polać polewą czekoladową, 
Warto wiedzieć
Ważna jest proporcja (1/2 kg  kg mąki bierzemy 1/4 kg  tłuszczu czyli 2:1) dla zapachu dodaje się skórkę otartą z cytryny, olejki lub cukier waniliowy. Mąka pszenna posiada dużo glutenu dlatego najlepiej mieszać ją w proporcjach 1:1  lub przynajmniej 2:1 z mąką ziemniaczaną która nie zawiera go wcale. Im mniej glutenu, tym ciasto będzie miało charakterystyczną piaskową konsystencję.
Aby ciasto było bardziej aromatyczne, część mąki ziemniaczanej można zastąpić waniliowym budyniem, aby było lżej strawne część masła można zastąpić świeżym tłustym i dobrze zmielonym twarogiem. 
By babka piaskowa udała się wystarczy dodać po łyżce wody mineralnej gazowanej na każde jajko, wodę można zastąpić mlekiem lub śmietaną, dłużej pozostanie świeże. 

1 komentarz: