Sprawdzony przepis na "Makowce":
1kg mąki,
10 dag drożdży,
4 jaja (2 całe i 2 żółtka),
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
1 kostka masła,
ok. 0,5 litra ciepłego mleka,
otarta skórka z cytryny.
10 dag drożdży,
4 jaja (2 całe i 2 żółtka),
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
1 kostka masła,
ok. 0,5 litra ciepłego mleka,
otarta skórka z cytryny.
Jaja ubijamy z cukrem, tłuszcz roztapiamy, z drożdży robimy rozczyn, po czym wszystko razem
łączymy z mąką, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Jeżeli ciasto jest za luźne można do wyrabiania podsypać dodatkową ilością mąki,
na koniec obsypujemy ciasto mąką i nakrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Z tej porcji wychodzą 4 strucle małe lub 3 duże, zależy jaką mamy blachę. .
łączymy z mąką, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Jeżeli ciasto jest za luźne można do wyrabiania podsypać dodatkową ilością mąki,
na koniec obsypujemy ciasto mąką i nakrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Z tej porcji wychodzą 4 strucle małe lub 3 duże, zależy jaką mamy blachę. .
Masa makowa:
0,5 kg maku,
0.5 litra mleka,
1 szklanka cukru,
2 łyżki miodu,
Bakalie: (rodzynki, orzechy,)
kilka kropli olejku migdałowego,
4 - 5 pokruszonych herbatników lub 2 łyżki bułki tartej.
0,5 kg maku,
0.5 litra mleka,
1 szklanka cukru,
2 łyżki miodu,
Bakalie: (rodzynki, orzechy,)
kilka kropli olejku migdałowego,
4 - 5 pokruszonych herbatników lub 2 łyżki bułki tartej.
Warto wiedzieć
Mak do makowców, strucli i innych ciast będzie smaczniejszy jeśli najpierw go wypłuczemy, odsączymy a następnie zalejemy go mlekiem i na wolnym ogniu pogotujemy 20 -30 minut.Tak przygotowany mak zostawiamy do napęcznienia i wystudzenia. (najlepiej tą czynność wykonać na noc), na szklankę maku potrzebujemy około 1 szklanki mleka.
Mak przepuszczamy przez maszynkę 2 krotnie na drobniutkich oczkach, dodajemy pozostałe składniki mieszamy i nakładamy na rozwałkowane placki drożdżowe.
Aby mak nie odstawał od ciasta, każdą struclę makową zawijam w pergamin zostawiając odrobinę luzu do wyrośnięcie (około1,5 cm- 2cm)) brzegi pergaminu podkładam pod ciasto, wówczas makowce rosną tylko tyle ile mają luzu i wszystkie są równe. Ciasto do makowców nie powinno być luźne tylko lekko zwarte, ponieważ mak jest ciężki a ciasto drożdżowe lekkie. Dlatego też ciasto drożdżowe powinno być gęstsze wówczas mak nie będzie odstawał od ciasta
makowiec wspaniały
OdpowiedzUsuńSuper wszystko się kupy trzyma i nic nie wypływa,
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis,
polecam fanka bloga
Bardzo dobry przepis,
OdpowiedzUsuńpolecam>)