Pages

wtorek, 17 września 2013

Ciasto "Wiewiórka"

Sprawdzony przepis:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody,
pół szklanki oleju,
szklanka posiekanych orzechów włoskich,
3 duże jabłka
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, nadal mieszając wlewać olej. Na końcu dodać jabłka (pokrojone w kostkę), całość wymieszać z orzechami.
Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec około 40 minut.
Warto wiedzieć
Jeśli ktoś lubi ciasta z masą, "Wiewiórkę" można przekroić na pół i przełożyć masą budyniową lub  czekoladową, według własnych upodobań. 
Budyń gotowany własnej roboty jest lepszy niż gotowy budyń z paczki, 
Sprawdzony przepis na Masę budyniową:
1,5 szklanki mleka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,  
3 żółtka,
Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia..
1 Kasia (margaryna),
1 tabliczka czekolady mlecznej, 
Po  wystudzeniu zimny budyń  ucieramy z masłem i dodajemy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej, na końcu dodajemy łyżkę alkoholu. 
Całość polewamy  polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

2 komentarze:

  1. Wspaniała jest ta wiewiórka, jednym słowy pychota,

    OdpowiedzUsuń
  2. To było pierwsze ciasto moje i taty. Zrobiliśmy je sami i wyszło nam super. :)

    OdpowiedzUsuń