- ogórki przeznaczone do przetworów zbieramy zawsze wczesnym rankiem,
(najlepiej zanim zejdzie rosa), ponieważ zawartość wody w ogórkach wynosi aż 96%,
- jeśli nie mamy czasu na robienie ich od zaraz, należy je przetrzymać w wodzie,
do miski włożyć ogórki i zalać zimną wodą, wówczas nie będą miały możliwości utraty wody,
w ten sposób mogą postać kilkanaście godzin.
Sprawdzony idealny, prosty przepis na ogórki kiszone:
następnie do każdego słoika wypełnionego ogórkami dodajemy:
- 1 gałązkę kopru,
- 1 korzeń chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni (na wierzch),
zalewamy zimną zalewą tak, żeby wszystkie ogórki były pokryte wodą,
przetrzymujemy 2-3 dni w temperaturze pokojowej, żeby powstał proces fermentacji,
po czym wynosimy do piwnicy lub spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz