Pages

środa, 18 września 2013

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe

Stosujemy taką  samą zasadę przy przygotowaniu ogórków do konserwowania jak w Przepis na paprykę,
Przygotowanie zalewy octowej:
 6 szklanek  wody (1,5 litra), zagotować z:
- 1 szklanką octu 10%, 
- 1,5  łyżki stołowej soli grubej,
- 3 łyżki cukru,
na dno każdego słoika  włożyć:
- gałązkę kopru,
- po jednym liściu laurowym,  
- po dwa ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- po kawałku korzenia chrzanu, 
- po kilka ziaren gorczycy, 
- po parę plasterków surowej marchewki, 
Gorącą zalewą  napełniamy  słoje z ogórkami, natychmiast słoiki zamykamy  i pasteryzujemy
około 5 minut od zagotowania.
Żeby mieć gwarancję, że wszystkie słoiki się zamknęły, po wyjęciu z garnka
wystarczy zobaczyć czy ogórki podniosły  się do góry na około 1 cm.

Warto wiedzieć, ogórki są znacznie smaczniejsze i łagodniejsze, jeśli zamiast cukru użyjemy miodu.
Zalewy z miodem nie gotujemy, tylko do gorącej zalewy octowej dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy do rozpuszczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz