Pages

środa, 18 września 2013

Przepis na sałatkę z przerośniętych ogórków

Składniki:
4 kg ogórków z skórką, 
25 dag marchwi,  (5 - 6 średnich marchewek),
1/2 kg cebuli, 
Warzywa pokroić  w plasterki.
10 dag pietruszki (spora garść), 
1 szklanka oleju,
7 dag soli,
Pietruszkę przetrzeć z solą i wymieszać z olejem,
dodać do pokrojonych  warzyw.
Zalewa:
1 szklanka cukru, 
1 szklanka octu,
17 ziaren pieprzu prawdziwego, 
17 ziaren ziela angielskiego, 
Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewą
zalać wcześniej przygotowane warzywa, odstawić na około 1 godzinę,
następnie warzywa nakładać do słoików tak żeby sok pokrywał warzywa,
Gotować 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz